Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25% pe an, in sedinta de maine in incercarea de a tempera inflatia, dupa ce reprezentanti ai institutiei au facut declaratii in acest sens,informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Cu o luna in urma, analistii anticipasera ca BCE va scadea, mai degraba, dobanda cheie decat sa o creasca, arata Reuters.

Totul s-a schimbat insa, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca se poate ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie, de la nivelul actual de 4% pe an.

Analistii vad ca sigura decizia BCE de inasprire a politicii monetare, dupa ce inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in iunie pana la un nivel record de 4%, cel mai ridicat din istoria BCE. Acest nivel este dublu fata de cel tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, de sub 2%.

Un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta a aratat ca 95% dintre cei 81 de analisti chestionati se asteapta ca BCE sa urce dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an.

In cadrul unui sondaj asemanator efectuat cu o luna in urma, nici un economist nu se astepta ca dobanda de politica monetara a zonei euro sa fie mai mare de 4% pana la sfarsitul anului.

Trichet a atras, insa, atentia, luna trecuta, ca nimic nu este sigur. Alti oficiali ai BCE au adoptat de atunci incoace un discurs care avertizeaza cu privire la riscurile inflationiste, care ii convinge pe jucatorii de pe pietele financiare ca bancherii centrali europeni si-au pierdut in sfarsit rabdarea din cauza accentuarii inflatiei.

Scumpirea petrolului si alimentelor inflameaza indicele preturilor de consum din Europa si de pe pietele internationale si este posibil ca nivelul maxim al acestui an sa nu fi fost atins inca.

Pretul petrolului a depasit saptamana trecuta 140 dolari/baril, dublandu-se fata de acum un an. In ciuda incercarilor recente ale Arabiei Saudite de a opri scumpirea, exista putine dovezi ca marile tari producatoare pot intr-adevar sa faca ceva in acest sens.

"Accentuarea peste asteptari a inflatiei din zona euro creeaza o situatie foarte dificila pentru BCE", a estimat un analist de la ING, Martinvan Vliet. "Daca mai exista vreun dubiu cu privire la o majorare a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, acum lucrurile par sigure", a adaugat Vliet.

"In contextul in care inflatia principala este dubla fata de tinta pe termen mediu a BCE, bancherii centrali europeni par sa fi ajuns la o concluzie de tipul 'ce-i prea mult nu-i sanatos' si ca a venit vremea sa isi protejeze credibilitatea ca institutie ce combate inflatia", a mai spus analistul ING.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce a decis BNR in ultima sedinta de politica monetara din acest an?