Cinci societati comerciale, obligate sa trimita dosarul de privatizare catre AVAS

Cinci societati comerciale, respectiv Constructii Hidrotehnice Bucuresti, Uranus Proiectare Bucuresti, Uni Sam Rom Alba-Iulia, Euroconstruct Timisoara si Convest Bucuresti, au fost obligate de instanta sa trimita dosarul de privatizare catre AVAS.

"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a procedat la actionarea in instanta a 34 de societati comerciale la care detine pachete minoritare de actiuni incepand cu primul trimestru al acestui an. Prin aceste actiuni, Autoritatea a cerut instantelor de judecata pronuntarea unor hotarari judecatoresti prin care aceste societati sa fie obligate sa transmita documentatia privind privatizarea catre AVAS. Pana in prezent instanta s-a pronuntat pentru cinci societati comerciale, respectiv Constructii Hidrotehnice SA Bucuresti, Urasnus Proiectare SA Bucuresti, Uni Sam Rom SA Alba-Iulia, Euroconstruct SA Timisoara, Convest SA Bucuresti, in sensul obligarii acestora la transmiterea dosarului de privatizare", se arata in raspunsul AVAS formulat la solicitarea NewsIn.

AVAS detine pachete minoritare de actiuni la 222 de societati, iar 44 dintre acestea au fost oferite spre vanzare de la inceputul anului 2008, din care pentru 18 societati au fost incheiate 21 contracte vanzare-cumparare actiuni, iar pentru alte 10 societati care au fost oferite spre vanzare in intervalul 1 ianuarie -30 iunie 2008, nu s-a reusit incheierea de contracte de vanzare-cumparare actiuni din cauza interesului scazut al investitorilor. Conform informatiilor AVAS, 16 societati sunt in prezent scoase la vanzare sau sunt in curs de publicare a anuntului de vanzare actiuni.

Potrivit datelor AVAS, alte 123 societati au fost identificate cu situatie patrimoniala neclara, nereguli majorare capital social cu valoarea terenurilor, din care 73 societati sunt incluse in programul pe 2008.

In total, pentru societatile unde detine actiuni, AVAS a incheiat in perioada primului semestru 23 contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru un numar de 21 societati comerciale pentru care a incasat 115.508.152, potrivit datelor furnizate la solicitarea NewsIn. Potrivit datelor AVAS, din cele 23 de contracte incheiate, trei au fost pentru pachete majoritare de actiuni si 20 pentru pachete minoritare.

Cele 21 de societati comerciale aveau un capital social total de 69 milioane lei si un capital social vandut de 4,5 milioane lei.

Prin planul de privatizare pentru 2008, AVAS si-a propus si a prezentat Guvernului Romaniei lansarea la privatizare, in acest an, a unui numar de 283 de societati comerciale, dintre care 61 cu capital majoritar de stat si 222 cu capital minoritar de stat.

La inceputul anului 2008, AVAS a anuntat obiectivele privind procesul de trecere in proprietate privata. Acestea au fost stabilite in functie de portofoliul Autoritatii, in conditiile in care, la inceputul anului 2006, AVAS finalizase privatizarea a peste 90% din societatile pe care le detinea, dar preluase portofoliul OPSPI din domeniul energetic si al apararii, unde legislatia in vigoare nu permitea privatizarea.

Astfel, obiectivele stabilite de AVAS pentru anul 2008 au avut in vedere selectarea societatilor comerciale din portofoliul institutiei care pot fi oferite la privatizare, initierea procedurilor de privatizare pentru societatile din portofoliul AVAS, care fac parte din programul de privatizare, vanzarea pachetelor minoritare cotate la bursa si modificarea legislatiei in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.

Dupa fixarea obiectivelor s-a realizat o analiza detaliata a societatilor comerciale neprivatizate din portofoliul AVAS pentru stabilirea strategiilor punctuale de privatizare/ declansare a procedurilor de lichidare, prin coroborarea situatiei lor economico-financiare cu interesul manifestat de potentialii investitori.

Societatile minoritare au fost selectate in functie de valoarea de piata, rapiditatea estimata pentru finalizarea contractului de privatizare si volumul tranzactiilor din ultimele sase luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri