Cei care își cumpără un apartament sau o casă veche, adică o locuință care a mai fost folosită de alți proprietari înainte, știu că sunt câteva lucruri la care trebuie să fie atenți și despre care să întrebe înainte să bată palma cu vânzătorul.

Întrebări legate de structura de rezistență, de instalațiile sanitare sau electrice, despre dotări sau când a fost făcută ultima renovare ne vin foarte lejer în minte.

Mai sunt unii care știu să întrebe și dacă în locuință au fost inundații, dacă au fost efectuate lucrări care ar putea afecta structura ei, cum ar fi demolarea vreunui perete.

Evident, există tot timpul riscul ca vânzătorul să încerce să spună că totul este perfect, că toate instalațiile funcționează corespunzător, chiar dacă știe că locuința ascunde și anumite defecte.

Lina DaSilva, fondatoarea unei companii de curățenie din Canada le oferă celor care caută să se mute câteva sfaturi pentru BusinessInsider în legătură cu semnalele de alarmă pe care cumpărătorii de case ar trebui să le sesizeze, mai ales că unele dintre ele sunt de obicei discrete, ușor de ignorat, dar care pot ascunde probleme mult mai mari.

Uitați-vă după daune cauzate de umezeală și mucegai

casa mucegai

(Sursa foto: Shutterstock)

Sunt printre cele mai comune și ar putea fi sesizate fără să ai un ochi de expert. Trebuie doar ceva mai multă atenție. Să vă uitați prin locurile importante, cum ar fi baia, bucătăria sau chiar dormitorul de urme de inundație sau mucegai, pe pereți, pe mobilă sau în tapițerii, mochete sau covoare.

Mucegaiul și umezeala pot cauza implicații evidente asupra sănătății, mai ales dacă aveți astm bronșic. Apoi, dincolo de implicațiile legate de sănătate, s-ar putea să genereze costuri nedorite pe termen lung. Umezeala poate afecta electronicele, obiectele de mobilier, poate duce la crăparea pereților, mucegaiul poate ataca tencuielile, perdelele, tapițeriile, calitatea aerului din locuință.

Dacă nu te vezi urme directe de mucegai sau daune cauzate de apă, trebuie să știi că o mică scurgere se poate transforma rapid într-o cameră inundată sau într-un perete umed. Apa poate cauza, de asemenea, probleme structurale.

Atenție la covoarele și mochetele pătate

Covoarele pătate nu sunt doar o problemă estetică, spune Lina DaSilva, dar ele ar semnala o problemă mai profundă, cum ar fi o infestare cu dăunători sau deteriorarea din cauza unor inundații, a umezelii excesive.

Dacă petele de covor au culori inconsistente, ele ar putea fi cauzate de infiltrații. Daunele cauzate de apă care provin prin podea pot fi depistate prin ridicarea covoarelor pentru a vedea petele care ar putea să nu fie vizibile la suprafață.

Dacă există o problemă cu dăunătorii, este posibil să vedeți mici pete roșii, care pot fi un semn de ploșnițe.

Dacă observați vreo dovadă de dăunători pe o proprietate, cereți o inspecție completă și o dezinsecție înainte de a fi de acord să vă mutați.

Zone chituite și sigilate care prezintă crăpături

Într-un apartament sau într-o casă sunt multe zone care sunt sigilate cu chit, silicon sau alte substanțe izolante, care nu permit scurgerea apei, transferul de aer dinspre exterior spre interior, ori invers.

Lipsa acestor elemente de izolație în jurul ferestrelor și ușilor reduce eficiența termică a locuinței, pentru că pierde căldură, aerul rece de afară intră în locuință, iar asta duce la costuri mai mari cu facturile.

Lipsa elementelor izolante la baie sau la bucătărie (hidroizolație) înseamnă că puteți inunda vecinii (dacă aveți), propria locuință, să fiți nevoiți să faceți reparații, renovări, iar asta înseamnă costuri suplimentare dincolo de costul de achiziție al locuinței.

La asta se adaugă și disconfortul propriu, dar și al vecinilor, dacă este cazul.

Mirosurile urâte

Din nou, nu îți trebuie o pricepere de expert. Mirosurile supărătoare ar trebui să iasă imediat în evidență. Acestea pot fi indicatori de mucegai, de inundații, de infestări cu dăunători, gândaci, rozătoare, viermi, etc.

Mirosul ar putea veni și de la elemente de mobilier vechi, mucegăite, necurățate, așa că, dacă sesizați un miros urât, inspectați cât mai bine locurile care vi se pare suspecte.

Nu ezitați să întrebați cu toată îndrăzneala ce miroase așa. Rușinea voastră v-ar putea costa câteva mii sau zeci de mii de euro după aceea.

Refuzul unei inspecții complete din partea unui specialist

inspectie casa(Sursa foto: Shutterstock)

Poate că specialist este un termen prea puternic, dar poate că aveți o cunoștință care se pricepe mai bine la astfel de lucruri, care a mai trecut prin problemele achiziției unei locuințe de la un proprietar.

Dacă sunt doar probleme minore, de genul nu funcționează vreun întrerupător sau o clanță este defectă, niciun proprietar nu vă va refuza implicarea unui specialist în inspecția proprietății pe care vreți să o cumpărați.

Veți plăti o sumă uriașă pentru a cumpăra o locuință și poate alte câteva mii sau zeci de mii în renovare, reamenajare. Este dreptul vostru să cereți o inspecție!

Proprietarul are și el dreptul să vă refuze să-i aduceți străini în casa lui, dar acesta ar trebui să fie un indicator clar că proprietarul ascunde ceva.

Mai bine nu riscați nimic. Poate că unele lucruri par mărunte, dar s-ar putea traduce în cheltuieli foarte mari în timp.

Recomandare: Folosiți defectele pentru a face economii considerabile

Dacă observați anumite probleme aveți două variante. Prima ar fi cea mai puțin plauzibilă, să-i cereți proprietarului să rezolve el problemele înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.

S-ar putea să vă refuze așteptând să vină un cumpărător care este el dispus să rezolve problemele după tranzacție.

A doua variantă este să vă asumați voi remedierea problemelor, dacă acestea sunt mici și nu credeți că vă vor costa mai mult, și să cereți un preț mai mic, scoțând în evidență costurile și disconfortul la care vă veți supune asumându-vă remedierea micilor defecte pe care le puteți descoperi.

Poate că nu veți scoate foarte mult dintr-o asemenea negociere, dar dacă puteți economisi câteva mii de euro din cumpărarea locuinței respective, le puteți folosi pentru a remedia defectele pe care credeți că le puteți rezolva singuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri