Cresterea fata de 2003 este de 30% * In luna decembrie, diferenta dintre importuri si exporturi a depasit un miliard de euro
Deficitul comercial al Romaniei inregistrat in anul 2004 s-a situat, potrivit datelor provizorii date publicitatii ieri de Institutul National de Statistica, la peste 7,3 miliarde de euro, in crestere cu peste 30% fata de anul precedent. Numai in luna decembrie a anului trecut, deficitul comercial s-a situat la peste un miliard de euro. Exporturile realizate de firmele romanesti in 2004 au insumat aproape 19 miliarde de euro, valoarea acestora fiind cu 21,3% mai mare decat in 2003. Cea mai importanta dinamica s-a remarcat la produsele metalurgice, exportul de produse din aceasta categorie consemnand o crestere de aproape 45% anul trecut fata de 2003. Si produsele din categoria masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau reprodus sunetul si imaginile au inregistrat cresteri la export de 32,7% in 2004. Pe primul loc insa s-au situat articolele de imbracaminte, care au insumat 4,2 miliarde de euro, reprezentand 22,3% din totalul exporturilor romanesti in 2004. In luna decembrie a anului trecut, exporturile au insumat peste 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 23,5% fata de decembrie 2003.

Importurile contractate de firmele romanesti anul trecut s-au situat la peste 2,6 miliarde de euro, in crestere cu 24% fata de anul 2003. 23,8% din importurile romanesti au constat in produse din grupa de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau reprodus sunetul si imaginile, care au insumat 6,25 miliarde de euro. Cea mai mare crestere s-a consemnat la importul de mijloace de transport, care anul trecut a inregistrat o majorare de 85% fata de anul precedent. Si importul de produse metalurgice a consemnat o crestere importanta in 2004 fata de 2003, respectiv 35%. De asemenea, o crestere de aproape 35% au inregistrat importurile de produse minerale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce afaceri au jucatorii internationali din industria cosmeticelor
Setari Cookie-uri