Două programe dedicate dezvoltării industriei alimentare din România vor fi lansate în data de 30 septembrie 2023, fondurile totale care vor fi puse la dispoziţia acestui sector depăşind un miliard de euro.

"În Programul de Guvernare avem un program ambiţios pentru agricultură şi industrie alimentară - Investalim. Încă din prima săptămână în care am preluat portofoliul Agriculturii, împreună cu dl. premier, am demarat acest program care are o finanţare de aproape 600 de milioane de euro. Este o schemă de ajutor de stat, cu o intensitate de până la 70% pe proiect. Vor fi proiecte majore, de aproape 50 de milioane de euro/proiect. Am luat această decizie deoarece vrem materia primă pe care o produc fermierii români să rămână în România, să fie procesată aici şi mai mult fermierii şi procesatorii români să poată exporta. Vom lansa acest program în 30 septembrie", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Acesta a precizat că tot pentru fermierii şi procesatorii români va fi lansat la finele lunii viitoare un program prin care aceştia vor fi susţinuti să-şi instaleze panouri fotovoltaice în ferme.

"Tot pentru partea de procesare, pentru a putea face faţă concurenţei pe preţurile produselor care vin din import, am solicitat şi am obţinut o finanţare de 500 de milioane de euro de la BEI prin Fondul de Modernizare, pentru un program privind independenţă energetică în industria alimentară şi în agricultură, cu o intensitate de 100%. Astfel, fermierii şi procesatorii români vor putea să-şi instaleze panouri fotovoltaice în ferme, în vegetal, în procesare, în industria alimentară, în aşa fel încât costurile pe produs să scadă, iar produsele româneşti să devină competitive şi să se regăsească în magazinele din România. Şi acest program va fi lansat tot în data de 30 septembrie", a adăugat el.

De asemenea, în perioada septembrie-octombrie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va mai lansa noi măsuri din Programul Strategic pentru perioada 2023-2027, acestea fiind dedicate investiţiilor în exploataţiile pomicole, zootehniei şi instalării tinerilor fermieri.

"Vom lansa pe Programul Strategic, practic pe fondurile europene din FEADR, pilonul II, pentru perioada 2023-2027, măsura Investiţii în exploataţii pomicole, care are o sumă de aproape 151 de milioane de euro şi Investiţii în sectorul zootehnic, cu fonduri de 224 de milioane de euro. Pentru a putea fi accesate mai uşor aceste fonduri europene le-am împărţit pe baza deficitului din balanţa comercială. Practic, cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate. (...) Nu vor fi amestecate aceste proiecte. Totul este creat pentru a îndrepta balanţa comercială în România", a explicat Barbu.

În ceea ce priveşte măsura privind instalarea tinerilor fermieri, şeful de la Agricultură a transmis că mai mult de 70% din suma totală alocată va fi orientată către legumicultură, un sector în care România înregistrează un deficit comercial semnificativ.

"Pe Programul Strategic am decis ca la "Instalarea tinerilor fermieri", aproape 175 de milioane de euro dintr-un total de 250 de milioane de euro, să fie alocaţi pentru partea de legumicultură şi acolo va exista şi un punctaj mai mare. Acest sprijin care se acordă - 70.000 euro - are o intensitate de 100%, iar din aceşti bani tinerii care vor continua programul de legumicultură vor primi circa 40% din sumă, reprezentând 30.000 euro, pentru echipamentele de încălzit solariile, iar 40.000 de euro vor fi alocaţi pe perioadă de 3 ani pentru combustibilul necesar, în aşa fel încât să putem produce în România legume şi fructe tot timpul anului. La programul Tomata din 2023, aproape 8.500 sunt tineri sub 41 de ani, din cei 22.000, iar lucrul acesta m-a făcut ca să intervin în Programul Strategic, pentru că aveam această axă dedicată instalării tânărului fermier până în 41 de ani", a adăugat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri