"Metoda de privatizare aprobata de Guvernul Romaniei pentru Complexul Energetic Craiova este "Procedura competitiva cu un numar restrans de investitori privati (pre-calificati) pentru majorarea de capital social a Complexului Energetic Craiova si vanzarea simultana a intregului pachet de actiuni detinut de AVAS".

Tranzactia de privatizare a Complexului Energetic Craiova are in vedere vanzarea pachetului majoritar detinut de AVAS simultan cu o majorare a capitalului social al Complexului, urmata de vanzarea unui pachet de actiuni de cca. 5-8% catre salariatii Complexului", potrivit datelor furnizate de AVAS.

Pregatirile in vederea lansarii procesului de privatizare a Complexului Energetic Craiova au fost incepute, prin transmiterea catre Comisia Europeana si Consiliul Concurentei a Fisei de pre-consultare, care descrie elementele tranzactiei de privatizare a Complexului Energetic Craiova, conform metodei de privatizare adoptate de Guvernul Romaniei, mai precizeaza autoritatea.

"Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Strategiei de privatizare a Complexului Energetic Craiova va putea fi promovat spre aprobare de catre Guvernul Romaniei, dupa ce Comisia Europeana va aviza proiectul acestei tranzactii de privatizare, conform metodei de privatizare adoptate. Din punctul de vedere al strategiei energetice, proiectul de privatizare propus a primit deja avizul Comisiei Europene, urmand ca reprezentantii Comisiei Europene sa se pronunte cu privire la eventualele masuri de ajutor de stat implicate de procesul de privatizare", potrivit AVAS.

Citeste si:

Complexul Energetic Craiova detine o cota de piata de 7-8% din productia totala de energie electrica din Romania si o cota de 17-18% din productia totala de energie electrica pe baza de carbune din Romania. Societatea trebuie sa implementeze, pana in anul 2012, un program de investitii amplu, pentru retehnologizarea/modernizarea echipamentelor energetice si pentru realizarea investitiilor obligatorii pentru protectia mediului, asumate prin Tratatul de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

Pentru identificarea surselor de finantare a acestor investitii, AVAS si consultantul angajat pentru privatizarea Complexului Energetic Craiova au efectuat o serie de analize corelate cu prevederile noii Strategii Energetice a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020. Rezultatul acestor analize a fost prezentat de AVAS Guvernului prin Memorandumul privind necesitatea identificarii unei solutii de asigurare a finantarii proiectelor de investitii de mediu si reabilitari/modernizari pentru CE Craiova prin privatizare.

Actionarii complexului sunt: AVAS (72,88%), Fondul Proprietatea (24,98%) si restul de 2,14%, alti actionari.