Initial AVAS a anuntat ca pentru privatizarea IAR Ghimbav s-au aratat interesate sapte companii: Aero Vodochody Cehia, Eurocopter Franta, Rups Brazi, UTI Systems Bucuresti, Marcovici Capital Ltd Israel, Grivco Bucuresti si RO Mike Trade Bucuresti.

Reprezentantii AVAS au declarat ca in momentul de fata institutia va analiza ofertele celor doua companii.
Autoritatea romana a inclus in contractul de vanzare-cumparare clauze obligatorii si nenegociabile in ceea ce priveste industria de aparare si celelalte acte normative referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Ceilalti actionari ai societatii sunt: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

AVAS a publicat in aprilie anuntul de vanzare a pachetului de 12.250.488 actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave IAR SA Ghimbav. AVAS a prelungit de doua ori termenul de depunere a ofertelor pentru IAR Ghimbav (23 iulie si 15 septembrie) deoarece mai multe companii au dorit sa efectueze propriul audit asupra societatii brasovene.

Citeste si:

In 2006, singurul ofertant interesat de IAR SA Ghimbav a fost Eurocopter SAS Franta. Atunci, comisia de negociere a solicitat, permanent, ofertantului Eurocopter imbunatatirea ofertei depuse si a prelungit succesiv, cu perioade de 30 de zile, termenul de valabilitate a ofertei pana la data de 21 octombrie 2007.

Aceasta a fost ultima prelungire a ofertei permisa de legislatia in vigoare. Pana la acea data, ofertantul nu a depus oferta finala imbunatatita si irevocabila la sediul AVAS, iar contractul de privatizare nu a putut fi incheiat.

Compania din Cehia, Aero Vodochody a.s., a participat si la depunerea ofertelor pentru privatizarea Avioane Craiova. Aceasta a fost selectata de AVAS pentru negocierea contractului de privatizare pentru societatea craioveana.

Oferta imbunatatita depusa de investitorul ceh a fost formata din pretul pentru pachetul de actiuni, 4.114.431,45 euro, investitii pentru dezvoltarea societatii, 8.883.000 euro pe o perioada de cinci ani, capitalul de lucru, 3.300.000 euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate, si investitii de mediu, 30.000 euro in primul an.