Deficitul bugetar a fost de 1,3 - 1,4% din PIB dupa primele noua luni ale anului, nivel pe care Guvernul vrea sa-l pastreze si in octombrie, pentru a se incadra in obiectivul anuntat pentru acest an, de 2,3% din PIB, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
"La noua luni, deficitul bugetar a fost de 1,3 - 1,4% din produsul intern brut, nivel pe care guvernul vrea sa-l pastreze si in octombrie, insa, daca salariile bugetarilor s-ar majora, acesta ar creste cu 1,5 puncte procentuale in 2008", a mai spus Vosganian, citat de NewsIn.

O astfel de crestere a deficitului bugetar - pana la 3,8% din PIB in acest an - ar insemna depasirea pragului de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie prevazuta de Tratatul de la Maastricht si criteriu pentru aderarea la zona euro. In plus, depasirea plafonului de decicit european ar putea atrage declansarea unei proceduri de infringement de catre Bruxelles.

Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetar se adancise pana la 1,02% din produsul intern brut (PIB), de la 0,64% din PIB in primele sapte luni, calculat la cifrele avansate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in proiectia din primavara, de 475 miliarde lei.

Insa CNP a revizuit in crestere, in prognoza preliminara de toamna, estimarea pentru PIB-ul din 2008, la 505 miliarde lei, deficitul bugetar la opt luni fiind in acest caz de doar 0,88% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri