Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6% in august 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, cea mai mare contributie avand-o industria extractiva, unde afacerile au sporit cu 10,3%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). In iulie, afacerile industriale inregistrasera o crestere anuala de 13,7%.
In luna august, cifra de afaceri din industria prelucratoare a avut un avans anual de 6,2%, in timp ce in sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa, afacerile au crescut cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale, cea mai importanta crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata in industria bunurilor de capital, de 25%. Cresteri mai modeste au fost raportate in afacerile din segmentul bunurilor intermediare, de 2,9%, in cel al industriei energetice, de 2,6%, si cel al industriei bunurilor de uz curent, 0,8%. Pe ansamblu, cresterile au compensat scaderea de 1,6%, inregistrata in afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata.

Cifra de afaceri din industrie a scazut in august cu peste o zecime fata de iulie

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a scazut, pe ansamblul industriei, cu 12,8% in august, ca urmare a scaderii afacerilor din toate ramurile industriale. Cea mai mare reducere a afacerilor a fost raportata in industria energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile s-au diminuat cu 14,8%, urmata de industria prelucratoare, cu 13% si de cele din industria extractiva, cu 1,8%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a inregistrat scaderi semnificative in industria bunurilor de capital, unde afacerile s-au redus cu mai mult de un sfert (25,7%), in sectorul bunurilor de folosinta indelungata, de 16,8%, in industria bunurilor intermediare, de 12,8%, si in cea energetica, de 6,9%.

Sectorul energetic a contribuit cel mai mult la cresterea afacerilor industriale, in ianuarie - august 2008

In primele opt luni ale acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,3%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, crestere sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa (26,1%) si de industria prelucratoare (5,4%), in timp ce afacerile din industria extractiva au scazut cu 2,1%.

In intervalul ianuarie-august 2008, majorarea cifrei de afaceri pe marile grupe industriale a avut la baza cresterile din industria bunurilor de capital, de 18,7%, industria energetica, de 14,2%, a bunurilor intermediare, de 5,8%, si cea a bunurilor de folosinta indelungata, de 3,9%, care au compensat diminuarea cu 2,5% a celei din industria bunurilor de uz curent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri