Asociatiile de locatari si cei care locuiesc la casa ar putea accesa, chiar din 2008, o finantare nerambursabila de 90% din suma necesara instalarii de panouri solare pentru incalzire, dupa aprobarea reglementarilor necesare, a spus seful Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti.
Astfel, cetatenii vor putea sa-si completeze sau sa-si inlocuiasca sistemele clasice de incalzire cu panouri fotovoltaice, daca vor face dovada ca au posibilitatea sa contribuie cu 10% din suma totala pentru realizarea investitiei si daca vor face o cerere in acest sens, anunta NewsIn.

"Programul va fi asemanator celui de inlocuire a parcului auto (Rabla), in sesul ca vor fi mai multe firme care vor putea depune oferte, noi le vom valida pe cele care indeplinesc criteriile legale si le vom face cunoscute. Ulterior, cetateanul sau asociatia de locatari va trebui sa-si exprime dorinta de a-si monta panouri solare sau pompe de caldura si va trebui sa arate ca dispune de cei 10% necesari", a mai spus Toti.

Banii pentru realizarea de proiecte de incalzire din resurse alternative (panouri solare, instalatii eoliene, surse geotermale) ar putea fi alocati in noiembrie sau decembrie, dupa finalizarea Ghidului de finantare si parcurgerea ultimelor aprobari.

"Noi avem deja bani de la bugetul de mediu, care pot fi alocati pentru proiecte inca din 2008. Dupa indeplinirea tuturor procedurilor birocratice, va fi cunoscuta suma disponibila si, implicit, numarul proiectelor care pot demara din acest an. Pot sa va spun ca sumele acordate nu vor fi mici", a adaugat seful AFM.

Finantarea nerambursabila pentru aceste proiecte va fi acordata din sumele stranse la Fondul de mediu, inclusiv din taxa de poluare auto. Senatorii au votat insa, la inceputul lunii septembrie, restituirea banilor proveniti din taxa auto, urmand ca o decizie finala in acest sens sa fie luata de Camera Deputatilor.

Daca pentru cei care locuiesc la casa nu este nevoie decat de acordul si dorinta proprietarului de a-si instala astfel de resurse alternative de energie, pentru persoanele care locuiesc la bloc este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor.

Pentru stabilirea tipului de panou indicat pentru incalzirea locuintei sau blocului trebuie luate in calcul mai multe criterii, printre care numarul de locuitori care vor beneficia de acest tip de energie si consumul mediu pentru fiecare. In plus, deoarece este vorba de bani publici, dupa cum a precizat presedintele AFM, panourile se vor da la cheie si vor fi efectuate inspectii periodice, astfel incat sa nu existe fraude in acest domeniu.

In prezent, din Fondul de mediu sunt in curs de finantare 10 proiecte pentru cresterea productiei de energie din resurse regenerabile, in valoare de 49,9 milioane lei, din care doua vizeaza producerea si distributia apei calde menajere cu ajutorul panourilor solare. Finantarea nerambursabila pentru acestea depaseste 356.800 lei.

Conform reglementarilor Uniunii Europene (UE) Romania va trebui sa produca 20% din energie prin resurse regenerabile pana in 2020.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri