"La AJOFM s-au primit notificari cu eventualele disponibilizari pentru perioada care urmeaza in numar de 1.962 de persoane. Au notificat disponibilizari Somes SA Dej, din 2 decembrie, 450 de salariati, SC Napolact – 97 de salariati, incepand cu 16 decembrie, SC Vladeasa Huedin – 201 salariati, incepand cu 25 octombrie, SC Hidroconstructia SA – 227 de salariati, in perioada 1 decembrie – 31 martie 2008, SC Pufarom Prodcom SRL – din 2 noiembrie – 70 de salariati, SC Blando Comimpex – 16 salariati, din 31 decembrie, SC Transelectrica 3 salariati, Com Fashion SRL – 8 octombrie – 66 de salariati, SA Simpatub SA – 5 salariati, SC Sticla Turda SA – 1 noiembrie – 460 de salariati, SC Toscano SRL – 1 octombrie – 105 salariati, Transfond SA – 4 salariati, SC Cosmoart SRL – 66 de salariati – 5-30 noiembrie, Cercom Ariesul Turda – 140 de salariati, SC Turism Ariesul Turda – 22 decembrie – 52 de salariati”, a precizat Platon, marti, intr+o conferinta de presa, mentionand ca unele cifre se pot schimba in urma negocierilor cu sindicatele.

Potrivit lui Platon, conducerea SC Somes SA Dej i-a spus, in cadrul unei intalniri de luni, ca numarul disponibilizarilor va fi mai redus, fiind posibil sa fie concediate numai 300 de persoane, iar situatia este cauzata, in mare parte, de criza mondiala. "Somes SA Dej face 60-70% din productie pentru export, astfel ca aceasta criza economica financiara i-a afectat si pe ei", a precizat prefectul.

Platon a afirmat ca dintre cei disponibilizati la Dej, circa 40 indeplinesc conditiile de pensionare, iar altii vor fi angajati la Primaria Dej sau la unele firme care vor participa la un targ de forta de munca, pe 21 noiembrie.

Citeste si:

"Avem trei variante. Am decis sa organizam, in 21 noiembrie, cu AJOFM un targ de locuri de munca la Dej, in premiera. Sa fie invitati agenti economici din zona, din Cluj-Napoca, Gherla, Beclean, Targu Lapus sau altele orase. A doua masura sa angajam, la Primaria Dej, pe servicii publice comunitare, avand fonduri de la Ministerul Muncii, pentru cinci luni, cu plata salariului minim pe economie, 480 de lei, iar pentru ca disponibilizatii sunt angajati din somaj vor mai primi si 30% din ajutorul de somaj, ceea ce ar duce la un castig mediu de 600 de lei, cu care sa treaca iarna. A treia solutie este ca cei disponibilizati sa ramana in somaj”, a mai afirmat prefectul.

Salariul mediu net la combinatul de celuloza de la Dej este, potivit lui Calin Platon, de 1.000 de lei. La nivelul judetului Cluj rata somajului este de 2,8%.