Cea mai mare crestere din UE la costurile orare, in T3

Costurile totale pentru o ora de munca au crescut in Romania in trimestrul al treilea, in medie, cu 21,2% fata de perioada similara din 2007, cel mai inalt ritm din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor revizuite publicate de biroul european de statistica, Eurostat.

In intervalul iulie - septembrie 2008, cresterea costurilor pentru o ora de munca in Romania s-a temperat cu 1,8 puncte procentuale fata de avansul inregistrat in trimestrul al doilea din acest an, de 23%.

Pe ramuri de activitate costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 22,5% pe an, in constructii, - cu 23,1% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 19,9%.

La nivelul UE, Eurostat a estimat pentru al treilea trimestru o crestere, in termeni nominali, cu 4,1% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 4%. Procentele au fost mai mari decat in cele trei luni anterioare din 2008, cand s-au inregistrat cheltuieli suplimentare pentru plata muncii de 3,6%, respectiv 2,8%.

Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca s-au majorat in zona euro cu 3,8% in industrie, cu 4,3% in constructii si cu 4% in servicii, in timp cein UE, costurile au fost cu 4,2%, 3,8%, respectiv 4% mai mari.

Dintre statele membre ale UE, dupa Romania, ritmuri inalte de crestere a costurilor cu forta de munca au fost inregistrate in trimestrul al treilea in Letonia, de 20,5%, si Bulgaria, de 19,4%.

Dintre statele membre pentru care au fost publicate date, cele mai mici cresteri anuale ale costurilor pe ora de munca au fost inregistrate in Germania si Suedia, de 2,5%.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca, ajustat dupa numarul de zile lucratoare, a crescut cu 3,11% in trimestrul III fata de trimestrul II acestui an si cu 19,39% fata de trimestrul similar din 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri