"Guvernul are situatia sub control", a spus premierul Emil Boc intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria, la capatul unei zile in care, pentru prima data din anii 70, Romania a ramas in timpul iernii dependenta doar de resursele interne de gaze, dupa ce Rusia a sistat livrarea gazelor catre Europa.

Premierul a spus ca Romania poate trece de iarna bazandu-se doar pe gazele proprii in conditiile in care temperatura nu va scadea sub -15 grade Celsius si daca nu vor aparea defectiuni in sistemul energetic. Emil Boc a folosit ca argument prima zi a sistarii de gaze, cand tara noastra a cheltuit 58 de milioane de metri cubi de gaz exclusiv din rezervele autohtone.

Este vorba, potrivit primului-ministru, de 33 de milioane de metri cubi de gaz provenit din sondele interne si de 25 de milioane de metri cubi de gaz aflat in depozitele subterane ale tarii. El a mai spus ca raspunsul la intrebarea "cat timp rezistam" depinde de conditiile climei - sa nu fie temperaturi mai mici de -15 grade Celsius si sa nu apara defectiuni in sistem.

Citeste si:

Emil Boc a mai spus ca Romania a pierdut circa 7 milioane de metri cubi de gaze din import, care proveneau din Rusia si din Ucraina, insa aceasta lipsa poate fi acoperita de resursele interne. El a reluat enumerarea prioritatilor, pe care le-a anuntat mai devreme si ministrul Economiei, Adriean Videnu - consumul asigurat pentru populatie si pentru productia industriala, scrie NewsIn.

De asemenea, premierul a mai confirmat si o informatie care a circulat in presa neoficial, potrivit careia a avut, miercuri seara, o intalnire la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. El a aratat ca au discutat despre situatia aparuta prin sistarea de catre Rusia a livrarii de gaze si depre strategii pe termen mediu si lung in domeniul energiei. Intrebat care sunt strategiile respective, Boc a explicat ca acestea vor fi anuntate si supuse dezbaterii publice.