Accelerarea finantarilor UE in 2009, an marcat de criza economica, a fost unul dintre subiectele principale abordate de presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc in discutiile avute luni la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, conform NewsIn.

Premierul a anuntat ca executivul european a decis sa majoreze avansul pe care il acorda pentru proiecte structurale - cum ar fi cele de infrastructrura - de la 2% la 4%.

"Pentru anul 2009, avansul ce trebuia sa-l primeasca Romania era de 515 milioane de euro, iar acum va fi de 768 de milioane de euro. De aceea si mecanismele interne pe care le-am pus la dispozitie vor fi tocmai pentru a fructifica aceasta capacitate de absorbtie a fondurilor comunitare".

Citeste si:

Presedintele CE Jose Manuel Barroso a atras insa atentia ca Romania trebuie sa-si "imbunatateasca capacitatea de gestiune a fondurilor structurale", recomandand de asemenea simplificarea procedurilor interne in aprobarea acestor proiecte.

El a precizat ca a discutat cu delegatia romana modalitatile de iesire din criza, subliniind necesitatea de a "imbunatati alocarea fondurilor publice" si nevoia de "politici fiscale prudente" in Romania.