In aces an, Ford si Renault ar putea atrage peste 600 milioane de euro, credite garantate de statul roman, care urmeaza sa fie aprobate de BEI.

"Presedintele si vicepresedintele BEI au confirmat ca pentru urmatorii ani au pentru Romania 1 miliard de euro anual, bani considerati ca suma pe care Guvernul sa o aiba la dispozitie pentru tragerile de fonduri", a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, potrivit The Money Channel.

Printre proiectele de investitii ce vor fi finantate cu banii europeni se afla autostrada Bucuresti-Ploiesti si soselele de centura ale acestor orase.

"Ambele finantari fac parte din programul de sprijinire a economiilor statelolor UE. Avantajul pe care il au cele doua companii este acela de a obtine o creditare ieftina in raport cu piata si cu posibilitatile pe care firmele le au acum de a obtine de pe piata libera creditari convenabile. Ambele companii sunt in negociere cu Banca Europeana de Investitii, este programata aprobarea creditului pentru Ford catre sfarsitul lunii viitoare, iar in a doua parte a anului este estimata aprobarea creditului pentru Renault. Pentru Ford 400 de milioane de euro, pentru Renault 200 de milioane de euro",a spus presedintele Traian Basescu.

Presedintele a declarat, inaintea plecarii la Luxemburg, ca primul obiectiv este vizita la sediul Bancii Europene de Investitii, unde se va intalni cu presedintele, vicepresedintele si responsabilii cu Europa de Est.

Referitor la discutia cu BEI cu privire la sectorul bancar romanesc, Traian Basescu a spus ca Romania solicita finantare "in vederea finantarii dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii". Un alt subiect abordat la discutiile cu reprezentantii BEI se refera la posibila asistenta tehnica pe care ne-o poate oferi Banca in vederea pregatirii proiectelor de finantare.