Capital Economics estimeaza ca economia Ungariei, care a avut nevoie anul trecut de ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), se va comprima tot cu 7,5%, tara platind pretul cheltuielilor mari realizate in anii anteriori, scrie NewsIn.

Raportul prevede ca economia Europei de Est se va comprima, in medie, cu 6% in acest an, toate tarile regiunii urmand sa inregistreze o scadere a produsului intern brut (PIB).

Lituania si Letonia se vor confrunta cu cel mai semnificativ declin, de 15%, iar economia Poloniei, al carei guvern prevede inca o crestere pozitiva in 2009, se va comprima cu 3%, potrivit Capital Economics.

Surse guvernamentale au declarat marti pentru NewsIn ca guvernul reface calculele bugetului pe 2009, pe baza noii prognoze a FMI si CE, ce indica o contractie a economiei romanesti cu 4% in 2009, iar primele calcule indica incasari la buget mai mici cu 20 miliarde lei fata de nivelul din bugetul actual.

"Comisia Europeana si-a insusit si ea estimarea FMI privind cresterea economica de -4%, iar in aceste conditii, prin noi reduceri de cheltuieli, putem ajunge la un deficit bugetar de 4,6% din PIB, convenit cu Fondul", au precizat sursele.