Scaderea cererii si cursul de schimb mai stabil au redus presiunea pe inflatie, care s-a temperat in martie la 6,4-6,6%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn, care avertizeaza, insa, ca o consolidare a tendintei dezinflationiste depinde de preturile administrate si de evolutia leului.

Astfel, analistii anticipeaza ca preturile de consum au crescut, in medie, cu 0,2-0,4% in martie fata de februarie. In a doua luna din acest an, inflatia anuala s-a accentuat la 6,89%, de la 6,30% in decembrie 2008, anunta NewsIn.

"Cererea a inceput sa se contracte, iar leul nu s-a mai depreciat, conditii in care ma astept la o cifra mica pe inflatie la produsele alimentare si poate la cele nealimentare la o inflatie mai ridicata. Deprecierea monedei nationale din lunile anterioare si-a pus inca amprenta asupra inflatiei, insa mai putin, din cauza stocurilor acumulate", a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

In opinia sa, preturile au crescut in martie cu 0,3%, nivel care corespunde unei cresteri anuale a preturilor de consum de 6,5%. Estimarea este similara cu cea a economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

In martie, cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 0,04%, la 4,2821 lei/euro, fata de februarie, cand a fost de 4,2839 lei/euro.

"Leul chiar s-a apreciat in martie fata de februarie, iar evolutia cursului de schimb si scaderea cererii va pune presiune descendenta pe inflatie si in lunile urmatoare, ceea ce poate insemna reinceperea trendului dezinflationist", considera seful departamentului de cercetare Volksbank Romania, Melania Hancila, care estimeaza, de asemenea, o temperare a inflatiei anuale la 6,5% in martie.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si