Scenariu: Guvernul ar putea reduce investitiile, ca sa respecte intelegerea cu FMI

Chiar si investitii considerate vitale pentru eforturile de redresare economica ar putea fi reduse in 2009, daca perspectivele se inrautatesc si mai mult si ameninta tintele bugetare convenite cu FMI, a spus Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"Exista marja pentru ajustare intr-un domeniu in care e usor, dar nu e sanatos economic: reducerea unora dintre cheltuielile de capital", a declarat Gherghina, intr-un interviu acordat Reuters.

Dupa rectificarea bugetara de la jumatatea lui aprilie, guvernul a redus usor cheltuielile pentru investitii la 38 miliarde lei (9 miliarde euro) in acest an, sau aproximativ 7% din produsul intern brut (PIB), nivelul fiind mentinut ridicat pentru a compensa scaderea investitiilor private, scrie NewsIn.

Acest pachet de investitii este, de altfel, masura anti-criza cheie a guvernului Boc, chiar daca nu este clar, inca, spre ce proiecte vor fi dirijati banii.

"In pofida crizei, le-am mentinut la un nivel ridicat, pentru a compensa lipsa de investitii din sectorul privat si a stimula relansarea cresterii economice. Dar, daca nu vom avea alta optiune, acesta este primul segment in care am putea actiona", a adaugat Gherghina.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Romania a reusit sa respecte prima tinta bugetara trimestriala fixata de FMI, in cadrul acordului de finantare de 20 de miliarde euro intre Romania si finantatorii internationali, diferenta intre cheltuieli si venituri fiind de 7,925 miliarde lei dupa primele trei luni.

Insa in conditiile adancirii crizei mondiale, veniturile din impozite ar putea scadea, pe masura ce se diminueaza activitatea si cererea.

O misiune a FMI va vizita Bucurestiul in iulie, pentru a evalua respectarea tintelor de deficit bugetar fixate Romaniei, iar daca acestea nu sunt indeplinite, guvernul PD-L - PSD va trebui sa isi revizuiasca planurile bugetare


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri