"Cerem actualului executiv sa semneze acordul angajat de fostul guvern si respectarea calendarului de crestere a salariului minim pentru a ajunge la raportul de 50% dintre salariul minim si salariul mediu pana in 2014", a spus Hossu, citat de NewsIn.

"Nu cred ca salariul minim ar putea creste la 650 de lei de la 1 iulie, intrucat acordul prevedea ca acesta sa ajunga la aceasta valoare doar daca salariile ar fi crescut in aceasta perioada cu mai mult de 5% fata de salariul convenit de Comisia Nationala de Prognoza, respectiv 1.693 lei. Va trebui ca, din 2010, salariul minim sa creasca cu 3-4 puncte procentuale si, in plus, sa acopere inflatia din acest an", a adaugat el.

Totodata, Cartel Alfa solicita urgentarea aparitiei Legii salarizarii unice in sistemul bugetar si ca aceasta "sa nu prevada reduceri de drepturi salariale (inclusiv sporuri) si aplicarea TVA diferentiat pentru achizitii de produse si servicii de baza (produse alimentare, energie, gaz, medicamente, presa si carti)".

Reprezentantii Cartel Alfa mai cer demararea investitiilor prioritare, stabilite impreuna cu partenerii sociali, si acuza guvernul ca "timp de cinci luni a utilizat banii publici doar pentru satisfacerea clientelei politice".

"Constatam ca cele 9 miliarde de euro vor fi folosite pentru campaniile electorale locale. Un exemplu in acest sens il reprezinta lansarea autostrazii Bucuresti - Craiova, care nu intra pe nici un tronson european si, deci, nu va fi construita din banii UE, ci tot din bugetul public alocat investitiilor", a spus Bogdan Hossu.

Cnducerea CNS Cartel Alfa a mai anuntat luni ca sindicatul va declansa o greva de avertisment in 5 iunie, intre orele 9.00-9.15, si va organiza un miting la sfarsitul lunii iunie, la care vor participa cel putin 15.000 de persoane, pentru a atrage atentia politicienilor asupra situatiei dificile cu care se confrunta salariatii din Romania.

Totodata, reprezentantii confederatiei sindicale se solidarizeaza cu actiunile de protest ale profesorilor si anunta mitinguri si pichetari la nivel judetean in perioada 20 mai - 20 iunie, precum si sustinerea blocarii tezelor unice.