Cifra de afaceri din industrie a scazut in martie cu 10,6% fata de luna similara din 2008, marcand a cincea luna consecutiva de declin, insa ritmul s-a injumatatit fata de februarie, cand se inregistrase o contractie de peste 20%, arata Institutul National de Statistica (INS).
Dupa primul impact major al crizei asupra economiei romanesti, in toamna anuui trecut, cifra de afaceri din industrie a scazut, in ritm anual, cu 4% in noiembrie 2008, cu 9,3% in decembrie, cu 17,9% in ianuarie si cu 20,7% in februarie.

Ultima luna de crestere a fost octombrie 2008, cand afacerile din industrie au urcat cu 7,3% fata de aceeasi luna din 2007, scrie NewsIn.

Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in martie cu 10,9% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea extractiva - cu 4,1%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cel mai mare declin a avut loc in martie in ce priveste cifra de afaceri din industria energetica, unde afacerile s-au redus cu aproape o treime (32,1%) fata de a treia luna din 2008.

Alte scaderi semnificative au fost inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,1%) si in industria bunurilor intermediare (-22,3%). De asemenea, in industria bunurilor de uz curent a fost inregistrata o diminuare cu 4,5% a afacerilor. In schimb, cifra de afaceri din industria bunurilor de capital a sporit cu 21,7%.

Fata de februarie, cifra de afaceri din industrie a crescut in martie pe total industrie cu 19,6%, datorita revenirii afacerilor din industria prelucratoare, ce au avansat cu 19,8%, si a celor din industria extractiva care au urcat cu 15,3%.

Pe marile grupe industriale afacerile au crescut fata de februarie in toate sectoarele, cel mai mare avans fiind inregistrat in industria bunurilor de capital (+29,3%). Cresteri importante ale cifrei de afaceri au fost raportate, totodata, in industria bunurilor intermediare, de 22,7%, industria energetica, de 14,8%, a bunurilor de uz curent (+10,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+9,4%).

Scadere de 16,2% in primul trimestru


In perioada 1 ianuarie - 31 martie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 16,2%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-16,8%) si industria extractiva (-6,6%).

De altfel, in primul trimestru din acest an, pe marile grupe industriale au avut loc scaderi in industria energetica (-32,9%), industria bunurilor intermediare (-26,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,6%) si industria bunurilor de uz curent (-6,1%).
In schimb, industria bunurilor de capital a crescut cu 2,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANIS: Firmele straine din IT, desi minoritare, acopera 73% din piata