Firmele care achizitioneaza bunuri din spatiul comunitar vot trebui sa plateasca lunar taxa pe valoarea adaugata (TVA), din 25 mai, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
"Am cerut modificarea legislatiei astfel incat sa obligam firmele sa plateasca lunar TVA pentru achizitionarea de bunuri din spatiul comunitar si nu la 3 luni cum era pana acum, pentru a dezorganiza retelele specializate in frauda in domeniul TVA", a spus Blejnar, citat de NewsIn.

Seful ANAF a precizat ca in Romania exista foarte multe societati comerciale care achizitioneaza legume si fructe din spatiul comunitar pentru a le comercializa in Romania si in termenul de 3 luni pana la plata TVA-ului acumuleaza datorii si apoi cesioneaza firmele pentru a nu mai plati nimic la stat.

"Am introdus plata la o luna pentru a dezorganiza aceste retele si pentru ca anumite persoane sa nu mai poata folosi societatile fantoma pentru fraudarea statului", a explicat Blejnar.

El a adaugat ca nivelul fraudei in domeniul TVA intracomunitar este alarmant in intreaga Europa si ca exista un "carusel al TVA care incepe in Marea Britanie si se termina la Constanta".

Pe de alta parte, comisarul general adjunct al Garzii Financiare, Gabriel Carbunaru, a mentionat ca in primele patru luni ale acestui an au fost monitorizate 13.680 de operatiuni comerciale intracomunitare si au fost date in consemn 214 societati comerciale "pentru ca sunt de negasit".

Prejudiciul adus statului de aceste firmele in primele patru luni depaseste 134 milioane lei, a mai spus Carbunaru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Evaziunea pe TVA este in crestere, iar in 2019 ar putea exploda