Declaratia presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) se bazeaza pe un raport intocmit de UNICEF si Banca Mondiala privind impactul crizei economice asupra saraciei din Romania, care arata ca, "intr-un scenariu optimist, numarul somerilor din domeniul informal va creste in acest an cu 100.000", informeaza NewsIn.

Raportul considera ca persoanele cu un venit de cel mult 3 dolari pe zi intra in categoria celor ce traiesc in conditii de saracie absoluta.

Potrivit raportului, saracia va continua sa fie concentrata in zona rurala, unde rata saraciei va creste in 2009 la 12,4% din totalul populatiei, in timp ce in mediul urban rata va creste in acest an la 3,2%, fata de 2,3% in 2008.

Cei mai multi saraci ar putea exista in acest an in regiunea nord-est (sase judete din Moldova), respectiv 11,1% din populatia regiunii, urmata de sud-est, cu o rata de 10% si sud-vest (Oltenia), cu 10%. La polul opus se afla Bucurestiul, unde numarul de saraci reprezinta doar 1,9% din numarul de locuitori.

Copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 0-14 ani, respectiv 15-24 ani, continua sa prezinte cel mai ridicat risc al saraciei in aceasta perioada de criza. De altfel, aceaste categorii reprezinta 43% din numarul de saraci in 2008 si in 2009.

De altfel, expertii UNICEF si cei ai Bancii Mondiale estimeaza ca numarul copiilor saraci va creste in acest an cu 96.000, de la 256.000 in 2008.

Pe de alta parte, numarul pensionarilor care traiesc in saracie absoluta scade in acest an fata de 2008 de la 22,1% din totalul persoanelor sarace la 19,8%.

Presedintele ANPDC, Ileana Savu, sustine ca persoanele care vor resimti cel mai mult efectele negative ale crizei economice vor fi cele care au un nivel scazut de educatie si familiile cu multi copii din mediul rural si din zonele defavorizate ale tarii.

Savu mai spune ca un alt efect al crizei economice ar putea fi cresterea numarului copiilor abandonati.