FMI ar trebui sa vireze cea de-a doua transa, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din imprumutul acordat Romaniei pe 15 septembrie, in functie de rezultatele primei examinari, din august, si a performantelor tarii pana la jumatatea anului, arata scrisoarea de intentie publicata miercuri seara.
Ultima transa din 2009 din imprumutul de la Fondul Monetar Interational (FMI) ar trebui sa ajunga pe 15 decembrie si este de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezinta aproximativ 1,56 miliarde euro.

Transa a treia este, de asemenea, conditionata de rezultatele celei de-a doua examinari ce va fi facuta de FMI si pe criteriile de performanta de la finalul lui septembrie 2009.

In 2010, Romania ar urma sa primeasca patru transe. In 15 martie, in functie de performantele tarii la finalul lui 2009 si de a treia examinare a FMI, Romania ar trebui sa primeasca 766 milioane DST ( circa 847 milioane euro), iar in 15 iunie, 768 milioane DST (circa 849 milioane euro), potrivit NewsIn.

De asemenea, pe 15 septembrie 2010, transa a cincea din imprumut ar trebui sa se ridice la 769 milioane DST (850 milioane euro), suma similar celei din transa a sasea, care ar trebui sa ajunga pe 15 decembrie 2010, conform acordului cu FMI.

Ultima transa, de 874 milioane DST (966 milioane euro) din imprumutul de la FMI trebuie sa fie trimisa Romaniei pe 15 martie 2011, in urma ultimei examinari a Fondului si a criteriilor de performanta a Romaniei de la sfarsitul lui decembrie 2010, se mai arata in accord.
Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata in 6 mai.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Citește și
Florin Cîțu, despre creșterea pensiilor și dublarea alocațiilor
Setari Cookie-uri