De la 1 ianuarie 2006, companiile romanesti si straine cu sediu permanent in Romania ar putea plati un nou tip de impozit, de 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, precum terenurile si constructiile, propune Ministerul Finantelor Publice (MFP). Impozitul pe cladirile cu destinatie comerciala va fi majorat, numarul transelor in care darile locale pot fi platite fiind injumatatit.

Noul impozit se va determina prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Valoarea ramasa este valoarea de intrare diminuata cu amortizarea, pentru imobilizarile corporale amortizabile, respectiv valoarea de intrare in patrimoniu, pentru cele neamortizabile. La stabilirea valorii ramase se iau in considerare si reevaluarile contabile efectuate. Vor fi scutite de la plata organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si patronale, la care se adauga si entitatile scutite de la plata impozitului pe profit - Trezoreria statului, institutiile publice, microintreprinderile, fundatiile, cultele religioase, institutiile de invatamant particular acreditate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, BNR.

Potrivit proiectului de act normativ, in categoria imobilizarilor corporale sunt incluse terenuri si amenajari de terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale. Pentru proprietatile imobiliare si mijlocele de transport detinute, firmele platesc deja impozite catre autoritatile locale.

"Unele societati ar putea intra in faliment ca urmare a acestei masuri. Trebuie insa vazute normele de aplicare pentru a avea o imagine clara a efectelor acestui impozit", a declarat ieri presedintele Consiliului pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. El apreciaza ca impozitarea cu 0,5% a imobilizarilor corporale va afecta in primul rand firmele de stat, dar este un mod de a mari viteza de circulatie a capitalului, de doua ori mai redusa decat in Europa. "Prin aceasta masura, Guvernul incearca sa rentabilizeze aceste proprietati, fortand astfel managerii companiilor cu probleme sa exploateze performant activele imobilizate", opineaza Nicolescu. In opinia sa, cele mai acute probleme cu imobilizarile corporale se afla in firmele de stat, care au oricum dificultati financiare, care au un patrimoniu imens, dar neexplorat.


Impozitul, platit in mai putine transe

MFP mai propune majorarea impozitelor pe cladiri si autovehicule datorate autoritatilor locale, situatie la care "pune umarul" si modificarea procedurilor de calcul a valorii impozabile. Propunerile de modificare vizeaza atat majorarea valorilor pe metru patrat, cat si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii. Astfel, valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 lei la 669 lei noi. Majorari vor avea loc si in cazul celorlalte tipuri de constructii. In majoritatea cazurilor, coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata conform metodei mentionate vor fi dublati. Astfel, pentru o cladire din zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. In plus, pentru cladirile de peste 100 metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cate 10% pentru fiecare fractiune de 100 metri patrati. Vesti rele si pentru persoanele juridice, dupa ce autoritatile locale au primit mana libera sa stabileasca impozite cuprinse intre 0,5% si 3% din valoarea impozabila, de inventar, comparativ cu 0,5-1% in prezent. O alta modificare vizeaza reducerea numarului de transe in care poate fi platit impozitul de la patru la doua, cu scadente la 31 martie si 30 septembrie. In cazul valorilor mai mici de 50 lei, suma trebuie platita integral la primul termen.


Creste si impozitul pe masini

Modificari sunt aduse si la calculul impozitului pe autovehicule, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi (cmc) cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 150 lei. Vehiculele cu o capacitate cilindrica de pana la 2.000 cmc vor fi impozitate cu 10 lei (100.000 de lei vechi) pe fiecare grupa de 200 cmc, cele intre 2000 cmc si 3.000 cmc cu 60 lei/200 cmc, iar cele peste 3.000 cmc cu 150 lei/200 cmc. Actuala grila de impozitare la mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 cmc.

Printre modificarile deja anuntate de ministrul finantelor se numara si calculul accizelor la tigari, incepand de anul viitor, pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vanduta categorie de pret. Taxa de 9,10 euro pe 1.000 tigarete se va mentine pana la mijlocul anului viitor, cand va fi majorata la 11,47 euro, concomitent cu o reducere de un punct, la 29%, a cotei aplicate la pretul maxim de vanzare. De la 1 ianuarie, nivelul maxim al pretului stabilit de producatorul sau importatorul unor tigari nu poate fi mai mic de 76% din pretul maximal de vanzare al celei mai bine vandute categorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri