Proiectul Legii unitare a salarizarii a fost finalizat de reprezentantii Ministerului Muncii pe baza analizei impactului financiar a Ministerului de Finante, iar cresterea salariului minim ar majora salariile a cel putin 100.000 de bugetari, a declarat Valentin Mocanu.

"Ministerul Muncii a finalizat proiectul Legii unice a salarizarii dupa ce au fost primite si ultimele date de la Ministerul de Finante privind analiza impactului finaciar al introducerii noii grile de salarizare. Au mai avut loc unele modificari in grila ce privesc pozitiile ocupate de diferite categorii de bugetari", a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

El a adaugat ca proiectul Legii unice urmeaza sa fie analizat, miercuri, in sedinta de guvern.

Surse politice au declarat, pentru NewsIn, ca actul normativ ar putea fi discutat, in prealabil, luni in cadrul sedintei coalitiei.
Salariile a peste 100.000 de bugetari ar putea creste in 2010

Pe de alta parte, reprezentantul Ministerului Muncii a precizat ca salariile a cel putin 100.000 de bugetari ar urma sa creasca anul viitor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie.

"Odata cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare in grila vor trebui sa creasca. Intre 100.000 si 150.000 de bugetari vor avea parte de o crestere a salariilor, in functie de valoarea la care se va decide majorarea salariului minim", a explicat Mocanu.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara in cursul saptamanii trecute ca salariul minim pe economie va creste cu 25% fata de valoarea actuala si ca masura va intra in vigoare din prima zi a anului viitor. Astfel, salariul minim pe economie ar putea creste de la 600 lei, in prezent, la 750 lei.

Nota de fundamentare a "Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice" prevede la Sectiunea a 3-a privind "Impactul socio-economic al proiectului de act normativ", ca "in anul 2010 impactul macro-economic produs de aplicarea acestei legi va conduce la o crestere minora a castigului salarial mediu brut pe total economie, intrucat apreciem ca legea se va aplica la circa 150.000 persoane care se situeaza in apropierea salariului de baza minim".

Documentul mai prevede ca "in anul 2010 proiectul de act normativ se adreseaza in special persoanelor cu venituri mici si va realiza pentru personalul debutant o salarizare mai atractiva cu mult superioara celei existente in prezent".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Finantele propun schimbari pe zona RCA la cererea Comisiei Europene