Executivul a aprobat proiectul Legii pensiilor, care se bazează pe respect pentru contributivitate şi pe eliminarea inechităţilor şi sunt convinsă că în Guvern vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, conform Agerpres.

"Noi, ca Minister al Muncii şi Solidarităţii Sociale, ne luptăm pentru drepturile românilor, care au dreptul la respect. Acesta este sensul pe care l-am urmărit prin noul proiect de lege cu privire la pensiile publice, un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităţilor şi pe puncte de stabilitate, puncte care arată respect pentru muncă. Proiectul a fost aprobat în Guvern", a spus ministrul Muncii la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare, ea a subliniat că proiectul a parcurs toate etapele, reprezentanţi din Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană, având un dialog permanent, şi toţi au avut cifrele la dispoziţie.

"Este evident că este un efort comun pe care trebuie să-l facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca, împreună, Guvernul să găsească toate soluţiile, iar primii care trebuie să le găsească, şi sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul Finanţelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur şi înţelepciune, între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă", a explicat Simona Bucura-Oprescu, menţionând că sursa de finanţare este aceeaşi dintotdeauna, respectiv Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi Bugetul de stat.

Întrebată de unde se vor găsi bani pentru cele două rânduri de majorări din ianuarie şi septembrie, ministrul a precizat că Executivul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 şi se vor găsi soluţiile.

"Sunt convinsă că, la fel ca de fiecare dată, fiindcă de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum şi acest guvern de coaliţie este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliţie, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colegii din Guvern, vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege", a punctat Bucura-Oprescu.

În ceea ce priveşte varianta ca această lege să fi fost promovată electoral şi ulterior majorările de pensii să se amâne, ea a precizat că este exclus, fiind vorba despre "o lege stabilă şi sustenabilă".

"Exclus. Am făcut o lege stabilă şi sustenabilă. Toate aceste calcule, tot acest timp pe care colegii noştri - şi vreau să le mulţumesc aici, în direct, fiindcă, deşi poate nu se vede, efortul nostru din această perioadă nu poate fi descris în cuvinte, a fost un efort susţinut, continuu.(...) şi am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el, şi că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm, şi printr-o lege a pensiilor sustenabile şi aplicabile, şi prin acest proiect de lege", a explicat ministrul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a menţionat că aceasta este "una dintre cele mai importante legi" din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare.

Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate Agerpres de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2024, cheltuiala cu pensiile va fi mai mare, lunar, cu 1,686 miliarde lei faţă de decembrie 2023, când se estimează că vor totaliza 9,66 miliarde lei, şi se va situa la 11,353 miliarde lei/lună. Din septembrie, cheltuielile lunare suplimentare vor fi de 2,489 miliarde lei şi vor însuma 13,842 miliarde lei pe lună.

În total, în perioada septembrie-decembrie 2024, după recalcularea în baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri