Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,342 miliarde lei (317,8 milioane euro), cu 11,8% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10,45%, in scadere fata de cel de la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

Valoarea anuntata initial era de 1,2 miliarde lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10,50% pe an, dupa cum arata NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 2,19 miliarde lei (518,7 milioane euro).

La sedinta similara din 20 iulie, MFP a vandut titluri de stat cu maturitate la 6 luni de 851,17 milioane lei (200,8 milioane euro), la un randament mediu anual de 10,99%.

In acest an, Finantele au emis deja titluri de stat in lei de circa 51 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intreg anul 2008. De asemenea, MFP a plasat, vineri, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25% pe an.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei "aproximativ jumatate din transa care trebuie sa intre in septembrie si jumatate din cea din decembrie", respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, a anuntat ca deficitul bugetar al Romaniei pe primele sapte luni s-a adancit la 3% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Decizie istorica: Bursa romaneasca devine piata emergenta