Ministerul Finantelor are mare grija de sanatatea contribuabililor. Tigarile, alcoolul si mersul la circiuma vor fi taxate serios. La schimb, Sebastian Vladescu promite un deficit bugetar de doar 0,5% din PIB si pastrarea echilibrelor macroeconomice.
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca atmosfera de dramatism aparuta dupa propunerile de modificare a Codului fiscal nu este justificata. Eu, ca ministru de Finante si fost membru activ in mediul de afaceri, nu vad sa existe vreo tulburare a mediului de afaceri, cu exceptia celui pe care am anuntat ca vrem sa-l tulburam. El a explicat ca sistemul major de taxe ramine neschimbat. Economia romaneasca nu se-nvirte in jurul tutunului, alcoolului si jocurilor de noroc. Ceea ce se-ntimpla in jurul acestor zone este evaziunea fiscala a celor care incearca sa evite plata taxelor, sustine Vladescu. El a adaugat ca va modifica Codul fiscal ori de cite ori va fi nevoie, pentru a se adapta la metodele de evaziune practicate in domeniile sus-amintite.

Carpatii fara filtru la 2 euro pachetul

Ministrul Finantelor a imbratisat ideea presedintelui Basescu de a impozita drastic viciul fumatului. Vladescu spera ca, prin fixarea unui pret minim de referinta la tigari, sa stringa la bugetul statului bani in echivalentul a 0,1% din PIB, circa 73 de milioane de euro. Daca la aceste masuri s-ar adauga si taxa pe viciu propusa de Eugen Nicolaescu, atunci orice pachet de tigari ar putea costa cel putin 2 euro de anul viitor. Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepind de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda, majorarea necesitind si o analiza asupra elasticitatii cererii pe aceasta piata, spune Sebastian Vladescu. El a afirmat ca nu s-a luat inca o decizie privind forma in care va fi inclusa taxa pe viciu in noul Cod fiscal, dar sustine ca denumirea ca atare nu va aparea in actul normativ.Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalare a graficului in privina cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu, a explicat Vladescu. Cautam modalitatea de a avea pe piata produse din tutun, a caror valoare sa ne permita incasarea accizelor la nivelul pe care il prognozam, a spus ministrul Finantelor.

Pret minim la tarie si taxa pe circiuma

Si la alcool, un alt domeniu unde evaziunea este in floare potrivit ministrului, va fi introdus un pret minim de referinta, desi o astfel de masura a fost respinsa in anii trecuti de catre Consiliul Concurentei. De asemenea, Vladescu se gindeste si la o impozitare suplimentara a activitatii de alimentatie publica, adica a barurilor, restaurantelor si alte asemenea. Taxa pe scaune nu va exista. O sa punem probabil o alta taxa pentru cei activi in domeniul alimentatiei publice.

Informaticienii ramin cu facilitati

Am fost convins sa renunt la eliminarea facilitatilor pentru tinerii informaticieni, a declarat Sebastian Vladescu. Dupa parerea ministrului, informaticienii nu ar trebui sa fie tratati diferentiat, mai ales dupa introducerea cotei unice, dar solicitarile sint atit de puternice, incit vom renunta la eliminarea acestui avantaj fiscal. Ministrul Finantelor a mai spus ca vor mai exista si alte asemenea modificari ale Codului fiscal fata de varianta publicata pe site-ul MF, in urma sugestiilor venite din partea mediului de afaceri.

Impozit selectiv pe imobilizari corporale

Impozitul pe imobilizari corporale va fi aplicat doar in anumite cazuri, fiind gindit pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, mai ales ale fostelor societati de stat. Oficialul Finantelor a explicat ca ideea acestui impozit a aparut ca raspuns la plingerile mediului de afaceri fata de existenta unor societati cu o politica anticoncurentiala, care nu raporteaza profit, solicita rambursari de TVA. Taxarea este gindita pentru societatile care nu raporteaza profit si au active mari, urmarind doua scopuri: sa impozitam activitatile economice care exista, dar scapa de obligatii, si sa fortam fostele intreprinderi de stat sa utilizeze activele preluate, eventual sa le valorifice prin vinzare, a adaugat Vladescu. El a recunoscut insa ca aplicarea unei asemenea taxe este extrem de dificila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri