Ministerul Sanatatii are in vedere implementarea unui mecanism financiar, de factoring, prin care farmaciile sa cesioneze facturile catre distribuitori, iar acestia, la randul lor, sa le poata sconta in sistemul bancar, au anuntat reprezentantii institutiei.
In cadrul unei intalniri cu distribuitorii de medicamente, ministrul Bazac (foto) a declarat ca se afla in discutii avansate cu reprezentantii Ministerului de Finante pentru obtinerea unor credite de angajament care sa dea posibilitatea efectuarii de plati in 2010 pentru cheltuielile inregistrate in ultimul trimestru al anului 2009.

"Masura are ca scop deblocarea platilor in sistem, asigurarea fluxului de lichiditati necesar derularii activitatilor din companii in aceasta perioada, dar si asigurarea rulajului acestora", sustin oficialii Ministerului Sanatatii (MS). Reprezentantii MS si cei ai Ministerului de Finante se vor intalni saptamana viitoare cu distribuitorii, producatorii, farmacistii si cu bancile care vor fi acceptate in sistemul de factoring institutional, pentru a pune la punct mecanismul de plata a facturilor restante, anunta MS intr-un comunicat de presa.

Daca se vor pune la punct toate detaliile acestui sistem, MS va pregati o hotarare de guvern care va asigura cadrul legal pentru implementarea acestuia in sistemul sanitar. "Concomitent, MS are in vedere si decalarea platii facturilor catre furnizori la 120 de zile, in cazul farmaciilor, si la 90 de zile in cel al programelor nationale, asigurandu-se astfel fondurile necesare in special pentru medicina primara si pentru functionarea programelor nationale", mai precizeaza reprezentantii MS.

Rectificarea bugetara nu afecteaza sistemul sanitar

Ion Bazac a declarat ca rectificarea bugetara care prevede diminuarea cu 113 milioane de lei a bugetului ministerului pe care il conduce nu va afecta activitatea institutiei si nici pe cea a sistemului sanitar.

“Sumele care au fost retinute reprezinta fonduri ale unor proiecte rambursabile sau nerambursabile ale Bancii Mondiale care nu se mai puteau angaja pana la sfarsitul anului, dar si cheltuieli de personal anuntate deja realizate prin reorganizarea Ministerului Sanatatii si a institutiilor subordonate”, a declarat ministrul Bazac intr-un comunicat de presa emis de institutie.

Potrivit celui de-al doilea proiect de Ordonanta de rectificare bugetara de anul acesta, obtinut de NewsIn, cheltuielile Ministerului Sanatatii vor scadea, in total, cu 113,1 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri