Presedintele Traian Basescu a declarat, in plenul Parlamentului, ca ziua in care Guvernul si-a asumat raspunderea este "un examen de maturitate" pentru intreaga clasa politica si ca se intoarce in Parlament, acolo unde a depus juramantul, pentru un bilant "onest" al mandatului sau.
"Salut curajul actualului Cabinet si al actualei coalitii de guvernare de a-si asuma un pas important in reformarea statului", a spus Basescu.

El a mai spus ca din acest moment "poate inceta complicitatea dintre clientela politica si politicieni" pentru blocarea reformei.

Traian Basescu a spus ca in urma cu cinci ani depunea juramantul in Parlament si ca se intoarce acum pentru un "bilant onest" al mandatului sau.

"De la inceputul mandatului meu au existat dezbateri legitime asupra unor decizii pe care le-am luat, dar este evident ca tara a evoluat, ca au fost deschise cai catre viitor", a mai sustinut el, aratand ca este cel mai mare privilegiu "intr-o viata de om" sa fii presedinte.

Problemele legate de justitie - nerealizarile enumerate de Basescu la bilantul mandatului


Presedintele Traian Basescu a spus in Parlament ca realizarile si neimplinirile mandatului sau sunt efectul unei confruntari permanente ale fortelor reformiste din societate cu "dorinta oamenilor de a-si pastra privilegiile", enumerand 12 aspecte pozitive ale mandatului sau,dar si 4 negative.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in mandatul sau, a inteles ca romanii "isi doresc un presedinte care sa contribuie la modernizare" si care sa nu faca niciun fel de compromisuri cu oameni din sistemul ticalosit. "Nu am facut aceste compromisuri" a subliniat seful statului, potrivit NewsIn.

"Poate ca pentru multi politicieni sau oameni de afaceri, care aveau probleme cu institutiile statului, nu am fost presedintele pe care si l-au dorit. Dar in fiecare moment al mandatului meu m-am gandit ce presedinte isi doresc romanii", a spus Basescu la inceputul prezentarii bilantului mandatului sau.

Basescu a spus ca romanii au votat un presedinte care sa isi asume misiunea de a duce Romania in UE, de a moderniza Romania si de a actiona pentru a reforma institutiile si ca el si-a asumat aceasta misiune.

Presedintele a spus ca in ultimii 5 ani a actionat pentru a-si duce la bun sfarsit mandatul. "Nu am ezitat niciodata sa critic acele institutii ale statului sau pe acei politicieni care au blocat reforme esentiale pentru modernizarea Romaniei. Din pacate ele au fost considerate de prea multe ori, atacuri", a spus Basescu. Seful statului a precizat ca a preferat sa spuna lucurilor pe nume pentru ca romanii isi doresc un presedinte care sa le spuna adevarul.

"Poate am facut si greseli. Nu ascund acest lucru. Dar intotdeauna am actionat cum am crezut ca este mai bine pentru oameni. Pentru milioanele de romani care si-au dorit un presedinte implicat, un presedinte jucator, nu unul spectator", a adaugat Traian Basescu, sutinand ca doar romanii pot judeca ce a facut si ce nu a facut bine.

Traian Basescu si-a continuat prezentarea bilantului spunand ca dupa cinci ani, romanii au cateva certitudini care inseamna tot atatia pasi in modernizarea Romaniei, enumerand 12 reusite: integrarea in Uniunea Europeana, autoritatile judiciare competente nu mai au retineri in anchetarea fostilor si actualilor ministri, cota unica de impozitare de 16%, "presa isi ia atata libertate cata vrea", adevarul despre crimele comunismului a fost facut public in plenul Parlamentului, doua milioane de dosare alei fostei securitati au fost predate CNSAS, romanii nu mai voteaza liste, "Romania a trecut proba consecventei in politica externa", Marea Neagra, Dunarea si Nabucco au devenit oficial proiecte europene, "presedintele romanilor nu a facut niciun fel de compromisuri - nici macar compromisul tacerii - cu oameni si structuri pe care in 2004 le considera parte a sistemului ticalosit", pensia minima garantata si pentru acei varstnici care nu au contribuit la sistemul de pensii si procedurile simplificate pentru redobandirea cetateniei romane si cresterea numarului de burse pentru studentii din Republica Moldova.

Cele patru aspecte negative enumerate de presedintele Tarian Basescu sunt: nu s-a realizat reforma constitutionala, nu exista nici o condamnare definitiva a unui inalt demnitar - "si aici este responsabilitatea judecatorilor" - , exista inca o neincredere a partenerilor europeni fata de justitia din Romania si faptul ca Parlamentul inca blocheaza unele dosare de presupusa coruptie.

"Realizarile si neimplinirile acestui mandat sunt efectul unei confruntari permanente ale fortelor reformiste din societate cu inertia, cu obisnuinta, cu dorinta oamenilor de a-si pastra privilegiile, cu interesele personale sau de grup, avantajate de vechea oranduire", a spus Basescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri