Din cele 14 criterii de baza cuprinse in agenda Lisabona - set de tinte economice convenite de tarile membre UE, Romania a inregistrat, dupa anul 2000, progrese la patru dintre acestea, in timp ce, in cazul celorlalte criterii, au fost inregistrate regrese sau o stagnare. Concluziile se desprind din raportul "Romania si Agenda Lisabona", dat publicitatii recent de catre Grupul de Economie Aplicata (GEA) si realizat de acesta impreuna cu Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE). Realizarile inregistrate fata de anul de referinta 2000 sunt majorarea PIB pe cap de locuitor, ponderat cu puterea de cumparare (32,9% din media UE 25, fata de 25,1%), productivitatea in economie (37,4% fata de 28,2%), contributia sectorului privat in PIB la formarea de capital (19,1% comparativ cu 17%) si omogenitatea angajarii fortei de munca in teritoriu.

Saracie in crestere si somaj la varsta a doua

Stagnari si regrese au fost inregistrate in cazul ratei angajarii (ponderea persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani in total) care a scazut de la 63% in 2000 la 57,7% anul trecut, angajarea in munca a persoanelor in varsta, de asemenea in scadere, procentajul tinerilor care au absolvit liceul, riscul saraciei - in crestere, somajul pe termen lung. O evolutie nefericita a fost sesizata si in cazul alocatiilor bugetare pentru dezvoltare si cercetare, preturi comparative (40,5% din media UE 25 in 2002, fata de 41,9% in 2000), consumuri energetice si utilizare mijloace nepoluante in transporturi. Potrivit datelor cuprinse in raport, Romania are indicatorii Lisabona inferiori oricarei alte tari membre UE, dar valoarea a noua indicatori este mai buna decat in cazul Bulgariei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri