"Pentru incadrarea in limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii principali de credite au posibilitatea sa diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege in cuantum variabil si pe cele a caror acordare este facultativa potrivit legii", se arata in proiectul de lege, citat de NewsIn.

Legea prevede, totusi, ca in anumite "cazuri exceptionale si temeinic justificate", Ministerul Finantelor poate aproba pentru un ordonator principal de credite majorarea limitei de cheltuieli de personal, cu conditia ca ordonatorul principal de credite sa faca dovada respectarii conditiei anterioare si incadrarii in bugetul anual.

In acest caz, ministerele care au depasit bugetul de cheltuieli de personal intr-un trimestru trebuie ca, in trimestrul urmator, sa faca economii la cheltuielile de personal "în cuantumul sumei cu care a fost majorata limita trimestriala precedenta".

Pentru aceasta, ordonatorii principali de credite pot recurge inclusiv la reducerea numarului de posturi si la disponibilizari de angajati, se specifica in proiectul de lege.

Insa legea prevede restrictii majore pentru ministerele ce depasesc intr-un trimestru limita de cheltuieli de personal, interzicandu-le sa mai acorde prime, plati pentru ore suplimentare, avansari ale angajatilor - daca presupun majorari de salarii - sau sa scoata la concurs posturile vacante, pana la recuperarea sumelor cheltuite suplimentar.

Daca un ordonator principal de credite nu face economiile prevazute, Ministerul Finantelor ii va aloca fonduri de personal mai mici, "astfel incat sa se inregistreze economii la cheltuielile de personal in cuantumul sumei cu care a fost majorata limita trimestriala precedenta, pana cand acesta face dovada ca au fost luate masurile necesare incadrarii in cheltuielile de personal aprobate".