Comisiile reunite de buget-finante au adoptat in unanimitate un amendament care stabileste ca pentru asigurarea sumelor necesare finantarii schemelor de ajutoare de stat in domeniul agricol, care se vor acorda in 2010, MADR se autorizeaza sa efectueze virari de credite bugetare cu avizul MFP.
Parlamentarii au sustinut unanim un amendament la bugetul de stat pe 2010 care stabileste ca "pentru asigurarea sumelor necesare finantarii schemelor de ajutor de stat conforme cu regulile comunitare, precum si cele ce vor fi notificate si aprobate de Comisia Europeana in domeniul agricol si se vor acorda incepand cu anul 2010, se autorizeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa efectueze virari de credite bugetare in cursul intregului an, cu avizul Ministerului Finantelor Publice", dupa cum arata NewsIn.

"Ieri, Ministerul Agriculturii a facut deja prenotificari la Comisia Europeana pentru reintroducerea unor forme de sprijin in agricultura", a punctat Gheorghe Tinel, membru al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, cerand adoptarea amendamentului care a fost avizat si in Comisiile reunite de agricultura.

Presedintele de sedinta, Viorel Stefan, a dorit sa stie de unde va avea Ministerul bani pentru finantarea acestui instrument pentru sprijinirea agriculturii, in conditiile in care din cele 3,3 miliarde la dispozitia Ministerului Agriculturii aproape 2 miliarde sunt datorii, dar deputatul din Comisia pentru agricultura a invocat suma obtinuta prin amendament la Comisie, de 2 miliarde lei.

Secretarul de stat Gheorghe Gherghina a sustinut ca, pentru a obtine avizul CE, Romania trebuie sa aba aceasta prevedere prinsa in buget, precizand ca oricum nu se cunoaste care va fi plafonul de finantare permis de Comisie.

"Asa cum e mentionata sursa este insuficienta. Mizati pe faptul ca se vor da bani la rectificare. Sa le spunem fermierilor ca pana in semestrul doi nu primesc niciun leu, sa nu aruncam petarde", a continuat Viorel Stefan.

Cu toate acestea, parlamentarii au avizat unanim acest amendament.

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe anul 2010 a fost avizat anterior, cu 33 de voturi pentru, doua voturi impotriva si o abtinere de catre comisiile reunite pentru agricultura, cu amendamentul ce aduce o majorare de 2,1 miliarde lei.

Membrii comisiilor reunite pentru agricultura au solicitat suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cu 2,1 miliarde lei destinate in special acordarii ajutoarelor de stat.

"Nu putem vota acest buget decat cu amendamentul propus, adica cu o majorare de 2,1 miliarde lei, necesara in principal pentru a permite negocierea inlocuirii ajutoarelor de stat ce nu mai pot fi acordate din acest an", a declarat Victor Surdu, membru in Comisia pentru agricultura.

Atat membrii Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si servicii specifice din cadrul Camerei Deputatilor, cat si membrii Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala au sustinut aceasta majorare.

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a declarat ca potrivit proiectului de buget al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru 2010 suma totala propusa este de 9,087 miliarde lei, respectiv 1,69% din PIB, din care 5,43 miliarde lei reprezinta fonduri din bugetul de stat restul fiind asigurat din resurse externe. Din total, circa 2 miliarde de lei sunt destinate pentru acordarea ajutoarelor de stat, insa 1,8 miliarde lei reprezinta sume restante pentru anul 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri