Finantele vor analiza oportunitatea introducerii in Codul Fiscal a unora dintre cele 5 masuri anticriza respinse in plenul Parlamentului, avand ca termen limita pentru aprobarea de catre Guvern a acestora finalul lunii ianuarie, a declarat secretarul de stat din MFP, Gheoghe Gherghina.

Totodata, el a precizat ca masura "cel mai probabil sa fie aprobata" este scaderea penalitatii pentru intarzierea la plata de la 0,1% in prezent la 0,05%.

Aceasta a fost propusa de catre deputatul PNL Daniel Chitoiu si deputatul PSD, Mugurel Surupaceanu, insa amendamentul a fost respins de Parlament.

"Vom analiza care dintre cele 5 masuri anti-criza propuse pot fi aprobate si introduse in Codul Fiscal. Apoi, Guvernul trebuie sa le aprobe pe cele care trec pana la finalul lunii ianuarie. Cel mai probabil sa fie introdusa este cea care vizeaza intarzierile la plata obligatiilor", a explicat Gherghina, citat de NewsIn.

Amendamentele initiate de deputatul PNL Daniel Chitoiu privind 5 masuri fiscale anti-criza, cu un impact bugetar de circa 2,5 miliarde de lei si avizate de comisiile reunite de buget-finante au fost respinse miercuri in plenul Parlamentului, cu 176 de voturi "impotriva" si 143 "pentru", fara nicio abtinere.

Al doilea amendament viza suspendarea aplicarii impozitului minim, deputatul PNL argumentand masura prin noul impozit la care Ministerul Finantelor Publice (MFP) lucreaza in prezent.

Propunerea ar fi putut avea un impact asupra bugetului de circa un miliard de lei, reprezentand circa 0,2% din produsul intern brut (PIB), conform reprezentantilor MFP.

Un al treilea amendament aprobat de comisiile reunite de buget-finante se referea la continuarea aplicarii unui impozit pe venit de 3% in cazul microintreprinderilor, care ar fi trebuit sa plateasca incepand cu 2010 impozitul pe profit, de 16%.

De asemenea, comisiile aprobasera scaderea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%, masura cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

A cincea masura avizata de comisiile reunite viza eliminarea nedectubilitatii TVA in cazul autovehiculelor si combustibilului, masura cu impact bugetar de 500 milioane lei, respectiv 0,09% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Discutiile cu CE privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de final