Autoritatile din Romania considera ca actualele politici sint sustenabile - a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o analiza a situatiei create de concluziile misiunii FMI in Romania.
Recunoastem ca exista un echilibru fragil, dar sintem increzatori ca-l putem pastra asa cum am facut-o si in acest an, a spus Isarescu, care a adaugat ca, in mod tehnic, acordul cu FMI este valid si ca acest acord nu ar trebui denuntat.

Pe de alta parte, incetarea acordului cu Fondul Monentar International (FMI) pun guvernul si Banca Nationala in situatia de a demonstra ca stiu ce au de facut si reprezinta un moment al responsabilizarii privind politicile aplicate. Nu consider ca stadiul actual (al relatiilor - n.r.) cu FMI trebuie dramatizat. Avem obiective apropiate, dar avem divergente de politici. Este momentul responsabilizarii, a spus guvernatorul BNR. Isarescu a comparat relatia Romaniei cu Fondul Monetar International cu situatia a doi medici care identifica boala pacientului, dar aplica tratamente diferite. Cheia nu este nici la guvern, nici la Fond. Cheia rezolvarii problemei este cum va reactiona economia romaneasca la diferitele tratamente, spune guvernatorul.

Deficitul extern nu-i chiar asa de negru

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, a carui evolutie a fost semnalata de FMI, Mugur Isarescu a aratat ca dinamica nu este semnificativ diferita fata de anul trecut. Dupa ce va fi calculat deficitul de cont curent pe 2004, se va vedea ca cifra se apropie de 8%, putin sub nivelul estimat pentru acest an, de 8-9% din produsul intern brut.

Deficitul de cont curent nu va depasi substantial nivelul din 2004. Va fi o pastrare a nivelului, care va urca putin, a afirmat oficialul BNR. In acelasi timp, Isarescu si-a exprimat rezerve referitor la structura importurilor, care cauzeaza deficitul mai mare al balantei de plati. El a dat exemplul Bulgariei, care inregistreaza un deficit de cont curent de 11%, in conditiile in care are excedent bugetar.

Finalizarea acordului incheiat de Romania cu FMI a esuat, in pofida unor indelungate negocieri, pentru ca partile nu au ajuns la o intelegere in privinta deficitului bugetar pentru anul 2006 si a masurilor necesare pentru atenuarea dezechilibrelor macroeconomice.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca intelegerea cu FMI ar putea totusi sa continue, in cazul in care partea romana si expertii Fondului vor ajunge la un punct de vedere comun in vizitele pe care acestia urmeaza sa le efectueze la Bucuresti la finele anului si in luna martie 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri