Datoria externa privata a crescut in primele opt luni ale acestui an cu 2,8 miliarde euro si ca urmare a imprumuturilor atrase de banci, a spus ieri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu , in cadrul unui seminar organizat de Banca Nationala, Alpha Bank si ARB la Sinaia.

In timp ce datoria privata a crescut de la 8,1 miliarde euro la 10,9 miliarde, cresterea datoriei publice externe a fost mai temperata, de la 10,3 miliarde euro la 11,4 miliarde euro. Unul dintre principalele motive pentru care datoria privata s-a accentuat a fost reprezentat de atragerea de catre banci de fonduri externe, imprumuturile si depozitele de la alte banci inregistrand o crestere cu 41,3%, in detrimentul depozitelor atrase de la populatie si firme, al caror avans a fost limitat la 18,6%.

Pentru finele anului, BNR estimeaza o pondere a creditului neguvernamental de 21% din PIB, fata de 17,5% in decembrie 2004. Imprumuturile pentru populatie vor reprezenta 6% din PIB, in timp ce imprumuturile acordate firmelor si companiilor se va ridica la 16%. In structura, valuta a castigat teren pe segmentul imprumuturilor acordate populatiei, reprezentand jumatate din totalul finantarilor, dar a coborat in partea de companii, de la 67% pana la 64%.

Totalul creditelor pentru firme si populatie a avansat anul trecut cu 26,3% in termeni reali, ajungand la aproape 420.000 miliarde lei vechi.

Creditele acordate de banci firmelor si populatiei au crescut in primele noua luni cu 24%, in termeni reali, mai rapid decat in perioada similara din 2004, pe fondul unui avans de 54% a finantarilor pentru persoane fizice, a declarat Florin Georgescu.

Oficialul bancii centrale a aratat ca in perioada ianuarie - septembrie s-a pastrat calitatea buna a portofoliului, creditele restante si in litigiu reprezentand doar 0,57% din totalul finantarilor.

Potrivit lui Florin Georgescu, bancile au reusit sa-si imbunatateasca profitabilitatea cu 1,3 puncte procentuale, pana la 16,9% din capitaluri, in ciuda reducerii ecartului dobanzilor. Totodata, se evidentiaza o dinamica mai accentuata a activelor bancare (33,1%) fata de cea a fondurilor proprii (24,4%), dar indicatorul de solvabilitate se mentine la un nivel ridicat 19,3%, cu 7,3 puncte procentuale peste limita minima solicitata de BNR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Datoria externa a Romaniei a explodat: Crestere cu 4 MILIARDE euro