Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a declarat vineri ca spera ca intr-o luna sa poata fi introduse certificatele energetice, precizand ca se incearca implementarea unor programe care sa calculeze eficienta energetica a cladirilor intr-un timp foarte scurt.

„Incercam sa implementam niste programe care sa calculeze eficienta energetica a cladirilor intr-un timp foarte scurt, chiar pe loc, si speram ca intr-o luna sa putem introduce certificatele energetice", a spus Elena Udrea, citata de NewsIn.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) anunta recent ca certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni obligatoriu din luna martie 2010, daca Guvernul aproba Ordonanta de Urgenta referitoare la reintroducerea acestuia, propusa de MDRT.

Guvernul a decis, la sfarsitul lunii decembrie 2009, sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, aplicarea legii care impune introducerea certificatului energetic la vanzarea sau inchirierea de locuinte. Anul trecut, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a cerut amanarea termenului de aplicare a legii, spunand ca masura ar ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% si ar bloca piata.

De asemenea, UNNPR argumenta amanarea si prin capacitatea redusa a corpului auditorilor energetici de a raspunde solicitarilor, lista acestora fiind extrem de redusa. Daca in Bucuresti sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar 3, in Ilfov, Calarasi si Ialomita cate unul, iar in Teleorman niciunul.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin: consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat; eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Val de contestatii in anulare impotriva sentintelor definitive