Activitatea de creditare nu se poate relua atat de simplu in conditiile in care romanii sunt saraci, iar perioada de boom din 2007 - 2008 a impins populatia la limita superioara a gradului de indatorare, sustine Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

"Populatia Romaniei este de 2-3 ori mai saraca din punct de vedere al activelor financiare comparativ cu Cehia si Ungaria, iar daca populatia este saraca, care este sursa principala a economiilor, sectorul bancar nu are cum sa atraga bani locali pentru creditare", a declarat Valentin Lazea (foto), in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia.

Economiile mici ale romanilor se explica prin veniturilor reduse, care sunt o consecinta a productivitatii scazute a muncii. Cauza pentru care productivitatea muncii este scazuta in Romania este, in opinia lui Valentin Lazea, data de sistemul educational deficitar. "Este un mit ca avem o forta de munca educata, calificata si cu toate acele adjective care i se dau", a declarat Lazea.

Bancile au devenit din ce in ce mai reticente si prudente in acordarea de noi credite pe masura ce nivelul somajului a crescut rapid in ultimul an, iar veniturile populatiei active s-au redus seminficativ.

"Pe langa faptul ca sunt putine, activele populatiei din Romania tind sa fie egale cu pasivele lor, ceea ce inseamna ca populatia aproape si-a atins limita superioara a gradului de indatorare, comparativ cu Cehia si Ungaria unde inca exista loc de creditare. Acest lucru arata ca boom-ul din trecut a dus populatia la limita superioada de indatorare, deci trebuie intelese si bancile de ce se uita de 10 ori inainte sa mai acorde un credit nou", a mai explicat economistul sef al BNR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vine sau nu criza economica peste Romania? Ce spun economistii