Compensarea TVA de rambursat cu cel de recuperat, scaderea unei sume achitate la Fisc din datoria principala, nu din penalitati, si reducerea numarului de declaratii fiscale sunt masuri pe care le-ar putea lua Guvernul in perioada urmatoare pentru sprijinirea firmelor.
"In acest moment analizam la Ministerul Finantelor posibilitatea compensarii TVA de incasat cu cel de recuperat si cu alte datorii la bugetul de stat, pentru a elimina blocajele existente in economie si pentru a sprijini firmele", a declarat premierul Emil Boc (foto), citat de NewsIn.

Boc a mai spus ca Ministerul Finantelor analizeaza si posibilitatea "compensarii in trei" in ceea ce priveste datoriile pe care o firma le are catre stat cu cele pe care statul sau o alta societate comerciala le are catre acea firma. O alta masura este cea a scaderii datoriilor achitate catre Fisc din datoria principala, nu din penalitati.

"Practica actuala este urmatoarea: ai o datorie, mergi s-o platesti si prima data iti scade din penalitati ceea ce platesti, dar principalul merge in continuare si produce penalitati, ajungand la faliment sau la insolventa. Am cerut MFP sa analizeze ca, atunci cand platesti o datorie, nu in mod obligatoriu sa-ti taie doar datoriile pe care le ai din penalitati, ci sa-ti taie din datoria principala, pentru ca aceea este producatoare de penalitati si dobanzi", a explicat Boc.

Prim-ministrul a mai spus ca activitatea firmelor este ingreunata si de numarul mare al declaratiilor fiscale care trebuie completate lunar. El a anuntat ca in acest moment se lucreaza la nivelul Guvernului la simplificarea declaratiilor fiscale.

"Dupa datele mele, sunt peste 24 de declaratii fiscale care trebuie depuse, intr-o forma sau alta, pentru plata diverselor contributii. Am creat un grup de lucru care lucreaza in acest moment la simplificarea acestor declaratii fiscale si speram sa va putem da, in perioada urmatoare, o veste buna in acest domeniu, ca s-au redus aceste declaratii printr-un proces de informatizare si o mai buna organizare la ANAF si la ministerele Finantelor, Muncii si Economiei."

De asemenea, intrebat daca se scumpesc gazele din 1 aprilie, premierul a afirmat ca politica ANRE este sa nu creasca pretul in 2010, precizand ca nu a primit alta informare de la ANRE pana in acest moment.

"Eu nu am alta informatie decat cea pe care am primit-o in octombrie 2009, si anume ca politica ANRE este sa nu creasca pretul gazelor in 2010. Alta informare nu am primit de la ANRE pana in acest moment", a declarat Boc.
Cei doi mari distribuitori de gaze din Romania, E.ON si GDF SUEZ Energy, au solicitat ANRE majorarea cu 17%, respectiv 11% a pretului gazelor livrate populatiei, incepand cu 1 aprilie.

Pe parcursul anului trecut, ANRE a decis ieftinirea gazelor pentru consumatori de doua ori: la 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie cu 5%. ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rol de reglementare a sectorului energetic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri