Ministrul Muncii le promite mamelor ca vor putea iesi la pensie la 63 de ani

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, le-a promis sindicalistilor ca femeile care au cel putin doi copii vor putea iesi la pensie la 63 de ani, iar femeile cu un singur copil se vor putea pensiona la 64 de ani, fata de varsta standard de pensionare din Legea unitara a pensiilor de 65 de ani.
"Noi am cerut ca varsta de pensionare a femeilor si a barbatilor sa ajunga in 2030 la 63 de ani, insa ministrul ne-a propus o solutie de compromis. La intalnirea cu premierul Emil Boc de vineri s-ar putea acepta ca femeile cu un copil sa poata iesi la pensie cu un an mai devreme de varsta standard de pensionare, iar cele cu doi sau mai multi copii la 63 de ani", a declarat pentru NewsIn, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

"Ideea este ca toate femeile care au copii pot alege sa iasa la pensie mai devreme de varsta legala de pensionare pentru femei si barbati din proiectul legii pensiilor aflat in Parlament, respectiv de 65 de ani", a explicat Dandea.

Liderul sindical a adaugat ca o alta propunere ce ar putea fi acceptata de reprezentantii guvernului ar fi stabilirea unui plafon minim al raportului dintre pensii si salariul mediu brut de 42-43% sub care valoarea punctului de pensie sa nu poata scadea, in conditiile in care acestea vor fi indexate in raport cu inflatia.

"Cea de-a treia propunere venita din partea confederatiilor sindicale a vizat pensiile pentru conditii speciale de munca. Noi am cerut ca stagiul de cotizare pentru cei care lucreaza in conditii grele de munca sa fie mai mica decat cea trecuta acum in proiect", a mai spus Petru Dandea.

Vicepresedintele Cartel Alfa a precizat ca, in cazul in care nu se va ajunge la un compromis in negocierile cu guvernul legate de Legea pensiilor, Legea unitara a salarizarii si salariul minim pe economie, reprezentantii sindicatelor vor continua pichetarile prefecturilor si vor organiza mitinguri in toata tara care vor continua cu un mare miting de protest in Bucuresti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri