Pentru persoanele ale caror venituri sint reprezentate de drepturile de proprietate intelectuala, impozitul unic de 165 se aplica doar la momentul globalizarii venitului, adica la sfirsitul unui an financiar. Ordonanta prin care impozitul pe venit se uniformizeaza stabileste ca, in timpul anului, persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala platesc un impozit lunar de 105 din venitul brut. In categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala sint incluse veniturile obtinute din valorificarea brevetelor de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor.

Conform specialistilor din Ministerul Finantelor, o persoana care traieste din drepturi de proprietate intelectuala are obligatia sa verse la fisc, lunar, 10% din venitul brut, fata de 15%, cit era obligata sa vireze anul trecut. Venitul sau net reprezinta 90% din venitul brut deoarece ordonanta privind cota unica de impozit elimina si cheltuielile profesionale de 15% deductibile in anii trecuti. Veniturile brute obtinute, pentru care s-a platit impozit lunar de 10%, se totalizeaza dupa 12 luni. Din suma obtinuta se scad cheltuielile deductibile la care au dreptul, cheltuieli care in 2005 sint de 40% din venitul brut, fata de 605 in anii anteriori. Diferenta dintre venitul brut obtinut si cheltuielile deductibile constituie venitul supus impozitarii. Acesta este impozitat global cu 16%, iar valoarea obtinuta se compara cu sumele platite drept impozit anticipat in timpul anului.

Cei care au platit in timpul anului sume mai mici vor fi nevoiti ca, la regularizare, sa mai scoata bani din buzunar, cei care, dimpotriva, au platit mai mult (in cele 12 luni a scazut valoarea drepturilor negociate) vor astepta sa primeasca diferentele de bani. In cazul drepturilor de proprietate intelectuala stabilite pentru crearea unor lucrari de arta monumentala, valoarea cheltuielilor deductibile este de 50%. Calculul impozitului global datorat la sfirsitul unui an este similar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Profit din inteligență artificială. Povestea lui Cristian Păuna
Setari Cookie-uri