Masurile propuse de Guvern cu privire la eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit sau impozitarea tichetelor de masa au primit un feedback virulent din mediul privat.
Astfel, propunerea de eliminare a scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT va duce la retragerea din tara a firmelor straine si a specialistilor in domeniu, dar si la inchiderea unor firme autohtone in curs de consolidare, anunta Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES).

"Dupa aprecierile noastre, aceasta decizie, cu un impact nesemnificativ asupra bugetului tarii si luata inaintea consolidarii durabile a industriei pe palierul inovarii, ii va da o lovitura grea pe termen lung, cu perspectiva abandonarii Romaniei ca locatie pentru firmele straine din domeniu, plecarea specialistilor in strainatate, asa cum s-a intamplat in anii 90 si inceputul secolului 21, pana la luarea acestei masuri, in anul 2002, si crearea unor situatii dificile sau chiar falimentul unor firme autohtone in curs de consolidare", se arata intr-un comunicat al ARIES.

De asemenea, Asociatia precizeaza ca in urma aplicarii acestei masuri sunt asteptate pierderi semnificative la firmele care si-au calculat ofertele si contractele in contextul valabilitatii legii.

"Aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT va lasa intregul sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte. Cresterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinte extrem de grave asupra industriei", spun reprezentantii ARIES.

ARIES mai arata ca scutirea de la impozitarea veniturilor programatorilor IT, impreuna cu programul de promovarea exportului si cota unica de impozitare, au atras in ultimul deceniu numeroase investitii straine si au asigurat dezvoltarea industriei autohtone de IT si a exportului din domeniu, de la aproximativ 30 milioane dolari in anul 2000 la peste 600 milioane euro in 2009.

In acest context, Asociatia solicita revocarea deciziei din pachetul negociat cu FMI, inceperea negocierilor cu reprezentantii industriei si elaborarea in comun a unor masuri care sa duca la dezvoltarea rapida si durabila a industriei IT.

Totodata, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) Liviu Dragan a declarat ca masura propusa de Guvern cu privire la eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT va duce la plecarea din tara a companiilor multinationale din domeniu si implicit a specialistilor, adaugand ca spera ca aceasta decizie sa nu fie aprobata de Parlament.

Guvernul impune eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor in domeniul IT, se arata in memorandumul suplimentar de intelegere intre UE si Romania.

Cum au reactionat emitentii de tichete de masa

De asemenea, impozitarea tichetelor de masa anuntata ca proiect al Guvernului va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor labugetul de stat, precum si cresterea somajului, conform estimarilor Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).

Conform unui sondaj realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania in aprilie 2010, in cazul impozitarii tichetelor, 53% dintre companii si-au exprimat intentia de a nu mai acorda salariatilor tichete de masa, ceea ce ar determina o pierdere la incasarile Statului de aproape 50 milioane de euro anual.

Claudia Indreica, managing partner in cadrul companiei de resurse umane Psihoselect, sustine ca bugetele de resurse umane calculate si aprobate la inceputul anului cuprindeau si suma cheltuita pentru tichetele de masa, astfel incat angajatorii ar putea renunta la acordarea acestor bonusuri extrasalariale.

“Inca nu este clar ce cota de impozit se va aplica si daca aceasta va fi transferata pe “factura” angajatului sau a angajatorului. Exdista posibilitatea insa ca unele companii sa nu poata sustina aceste cheltuieli si sa renunte la tichetele de masa”, afirma Indreica.

“Intr-un context economic si social deja extrem de dificil, scaderea dramatica a puterii de cumparare a peste 2 milioane de salariati care beneficiaza in prezent de tichete de masa se va traduce printr-o noua scadere a consumului, neinsotita in realitate de nici o crestere a incasarilor la bugetul statului”, considera Cristina Hlinschi, purtator de cuvant al APET.

In valoare totala de 150 de lei, tichetele de masa pot fi acordate salariatilor cu contract individual de munca, oferindu-se cate un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare efectuata.

Efectele in lant ale impozitarii se vor resimti atat in sectorul de retail cat si pe piata fortei de munca. Emitentii de tichete estimeaza ca, in cazul aplicarii deciziei, Va avea loc o scadere a consumului evaluata la 863 milioane de euro anual, echivalenta cu valoarea tichetelor de masa care nu vor mai fi acordate de companii catre salariati.

Aceasta scadere va afecta in mod direct achizitia de produse alimentare. “Decizia guvernului de a impozita tichetele de masa va afecta masiv sectorul distributiei si productiei alimentare, cauzand disparitia a peste 25 000 de locuri de munca si afectand direct si indirect peste 70 000 de persoane”, se arata in comunicatul APET.

In Romania, tichetele de masa au fost introduse in anul 1998, ca o aliniere la practicile din celelalte tari din Europa. Piata tichetelor de masa s-a dezvoltat alert, prin aparitia companiilor internationale emitente de tichete de masa, principalii concurenti fiind Accor Services Romania, SodexhoPass sau Cheque Dejeuner.


Sursa foto: www.gov.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri