"O sa discutam luni in cadrul BPN sa facem tot ceea ce tine de PSD pentru a solicita presedintelui realizarea unui referendum national pe tema masurilor care trebuie adoptate pentru socoaterea Romaniei din criza, un referendum in care oamenii sa fie intrebati si sa decida prin vot, daca aceste masuri ale domnului Basescu sunt corecte, sau daca masurile propuse fie de PSD, fie de PNL, fie de alti oameni, si anume taierea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, impozitarea diferentiata, daca acelea sunt masurile de scoatere din criza", a declarat liderul PSD, intr-o conferinta de presa la Vaslui.

PSD si PNL si-au prezentat propriile programe anticriza dupa anuntarea masurilor de austeritate de catre Guvern.

Principala propunere a PSD vizeaza eliminarea cotei unice si introducerea a trei cote de impozitare de pe venit, de 15%, 25% si 35%. Social-democratii mai vor reducerea CAS cu 3% si o cota unitara pentru profit si dividende de 15%. PSD mai sustine reducerea cu 3,75 miliarde de euro a cheltuielilor de la buget, reducerea evaziunii fiscale cu 5% si licitatii electronice generalizate pentru toate achizitiile.

PNL propune masuri pentru incurajarea mediului investitional, reducerea cheltuielilor cu 3% pana la 3,5% din PIB, cresterea veniturilor bugetare si accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Pachetul de masuri liberale are in vedere in primul rand, mentinerea actualului sistem de impozitare, dar si o seama de facilitati pentru noile afaceri.