Zeci de firme chineze au participat luna aceasta la o masa rotunda cu oficiali romani, in cadrul Expo Shanghai 2010 si s-au aratat interesate sa injecteze miliarde de euro in economia romaneasca. Astfel, Banca de Dezvoltare a Chinei a promis un sprijin "generos" sectorului energiei eoliene din Romania, potrivit NewsIn.

"Un important constructor" chinez s-a aratat interesat de proiectul unei noi uzine termoelectrice, proiect care ar putea costa pana la un miliard de euro. Alte firme au promis investitii in sectorul minier, precum si in agricultura romaneasca, sustine Holslag.

In iunie si guvernul grec a semnat o intelegere de miliarde de dolari, conform careia China va construi noi terminale de containere si aeroporturi si va participa la constructia de nave. Numeroase companii chineze s-au aratat interesate de crearea unei zone economice speciale in Sofia, in timp ce guvernul bulgar spera sa atraga tot mai mult capital din partea Chinei pentru a compensa lipsa de investitii occidentale.

Tarile cu economii in dezvoltare din Europa de Est devin un punct strategic pentru China in Europa, in special in sectoare precum constructiile, distributia, serviciile publice, mineritul sau agricultura, sustine Holslag.

"Pentru europenii care se tem de puterea crescanda a Chinei, acum exista un alt motiv de ingrijorare. Chinezii sunt pe cale sa treaca Dunarea - scrie Holslag. Nu cu tancuri sau propaganda comunista, ci cu numerar si o ofensiva sarmanta", sustine analistul.

Motivele Chinei sunt pur comerciale, insa sprijinul promis tarilor estice reprezinta o "adevarata binecuvantare" pentru economiile slabite din regiune. In acelasi timp, "daca Uniunea Europeana nu-si pune lucrurile in ordine, risca sa-si piarda influenta politica la granita proprie", a mai spus analistul.

Criza financiara a majorat importanta diplomatiei chineze, iar guvernul a folosit Expozitia 2010 din Shanghai pentru a-si consolida relatiile in expansiune cu partenerii europeni.