"Suntem foarte ingrijorati de absorbtia fondurilor europene, vrem sa facem toate eforturile pentru a imbunatati absorbtia fondurilor. Nu exista nici o neintelegere cu Guvernul in aceasta privinta. Discutam cu ei si cu colegii nostri de la Uniunea Europeana pentru a dezvolta strategii. Situatia este foarte grea", a spus Franks, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca "exista o suma substantiala de bani care ar fi accesibila gratis pentru continuarea/dezvoltarea proiectelor si este nevoie de suport tehnic pentru a dezvolta acest proces", iar provocarea consta in atragerea acestor bani in timp util, deoarece, in caz contrar, Romania nu va mai avea dreptul la acesti bani ulterior.

"Aici exista intelegere absoluta la nivelul autoritatilor.
Au inceput sa se depuna eforturile pentru a accesa aceste fonduri mai rapid", a mai spus Franks.

Intrebat daca viitoarea colaborare dintre FMI si Romania ia in calcul un acord de tip 'precautionary' sau 'stand-by', Franks a raspuns ca inca nu a inceput sa discute cu autoritatile romane asa ca nu poate face declaratii in acest sens.

Citeste si:

"Vom discuta mai tarziu despre modul cum vom coopera in viitor. Suntem disponibili si vrem sa sustinem Guvernul in toate modurile posibil. Sa vedem ce decide Guvernul", a precizat Franks.

In ce priveste salariile din sectorul public, Franks a mai spus ca "ne intalnim in aceasta dupa-amiaza cu ministrul Finantelor si vom vedea".

Fondul Monetar International (FMI) a demarat luni a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by, in urma careia Romania ar urma sa primeasca a sasea transa de la FMI in valoare de circa 900 milioane euro. FMI evalueaza evolutia economiei in al doilea trimestru al acestui an, vizita urmand sa fie finalizata pe 4 august.