O noua majorare de taxe si impozite ar creste semnificativ sansele ca economia romaneasca sa ramana in recesiune si in 2011, avertizeaza Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane. Astfel, 2011 ar fi al treilea an de recesiune pentru economia autohtona.

"Daca s-ar mai majora orice taxe sau impozite, atunci s-ar reduce drastic sansele ca Romania sa iasa din recesiune in 2011. Ar fi al treilea an de recesiune pentru Romania in conditiile in care celelalte economii isi revin", a declarat Lucian Anghel la prezentarea raportului macroeconomic realizat de BCR.

BCR estimeaza pentru acest an o contractie economica de 3% din Produsul Intern Brut, iar pentru 2011 prognozeaza un avans de 1,2% din PIB. De asemenea, potrivit prognozei BCR, economia Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 2,3% din PIB in 2012.

"Avem o mare sansa sa revenim pe crestere economica sustenabila, desi incet. Cred ca Romania are un potential mare, pe care nu trebuie sa il rateze si cred ca avem nevoie inclusiv de asistenta tehnica de la institutiile internationale", a adaugat economistul sef al BCR.

Anghel a subliniat ca iesirea din recesiune nu este usoara, mai ales pentru o tara care se poate baza numai intr-o mica masura pe relansarea exporturilor si care are inca un profil ridicat de consum, care pana de curand a fost sustin puternic prin credite.

Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 0,3%, in termeni reali, in trimestrul al doilea din 2010 comparativ cu primul trimestru din acest an. Totusi, fata de acelasi trimestru din anul 2009, economia a inregistrat o scadere de 0,5%.

Economia s-a contractat cu 1,5% in primul semestru din 2010 comparativ cu primele 6 luni din 2009.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
[Infografic] Zile decisive pentru Ludwik Sobolewski. Cifrele sefului bursei