Persoanele care incaseaza venituri din drepturi de autor sau persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa achite zilele acestea primele contributii de asigurari sociale, de sanatate si pentru somaj. Multe dintre persoanele in cauza nu stiu care este exact nivelul contributiilor pe care trebuie sa le plateasca si nici care este baza de calcul pentru aceste venituri.
Cotele contributiilor individuale datorate la stat sunt urmatoarele:

- 10,5% pentru contributia de asigurari sociale (CAS)
- 5,5% pentru contributia individuala pentru asigurari sociale de sanatate (CASS)
- 0,5% pentru contributia la somaj


Contributia de asigurari sociale

Baza de calcul a contributiilor pentru asigurari sociale este constitutita, potrivit unui raport al Mazars, din venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial sau semestrial) sau din venitul net anual realizat pentru veniturile realizate in mod ocazional.

Mazars precizeaza ca venitul net realizat este determinat in cazul contabilitatii in partida simpla ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, iar in cazul normelor anuale de venit este determinat pe baza acestor norme anuale de venit.

Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei.

Declararea si plata contributiei de asigurari sociale se face pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara celei in care s-au realizat venituri de natura profesionala. Declararea se face la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate, iar plata se va realiza in contul de venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat avand codul de clasificare "22210304v - Contributia altor persoane asigurate", urmat de codul fiscal al fiecarei case judetene de pensii, casele teritoriale de pensii avand obligatia de a comunica indicativul contului in care se va face colectarea contributiilor, pe ordinul de plata mentionandu-se obligatoriu ce reprezinta suma virata si CNP-ul asiguratului.

Contributia individuala pentru asigurari sociale de sanatate

Baza de calcul a acestei contributii este constituita din cuantumul net al veniturilor de natura profesională realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, informeaza Mazars.

Declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile de natura profesionala, se realizeaza astfel:
- in cazul persoanelor fizice autorizate: trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru;
- in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor sau conventii civile: anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui pentru care se face plata.

Contributia la somaj


Baza de calcul a contributiilor pentru asigurari sociale este constitutita din venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial sau semestrial) sau din venitul net anual realizat pentru veniturile realizate in mod ocazional.

Declararea si plata contributiei asigurarii pentru somaj se face pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara celei in care s-au realizat venituri de natura profesionala, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.

Codul IBAN pentru plata contributiei de asigurari de somaj pentru cei care realizeaza venituri de natura profesionala cu caracter ocazional a fost publicat pe pagina ANOFM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri