Romania ocupa locul patru in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor producatorilor industriali pe piata interna din luna iulie, de 0,5%, comparativ cu iunie, la nivelul blocului comunitar indicatorul avansand cu 0,2%, potrivit Mediafax.

Din cele 23 de state prezente in raportul Eurostat, 14 au inregistrat cresteri ale preturilor producatorilor industriali in iulie, fata de iunie. Indicatorul a stagnat in trei tari, respectiv Marea Britanie, Malta si Cehia, celelalte consemnand evolutii negative.

Cele mai mari cresteri se observa la Bulgaria (2,3%), Cipru (1,8%), Danemarca si Olanda (0,9%). Evolutii ale preturilor similare cu cea a Romaniei au inregistrat Slovacia si Germania. Cele mai accentuate scaderi au fost consemnate de Grecia (1,2%) si Ungaria (0,6%).

In functie de avansul anual al preturilor producatorilor industriali din luna iulie, Romania (6,1%) se plaseaza pe pozitia a saptea in UE, la egalitate cu Marea Britanie. Primele locuri sunt ocupate de Malta (15,1%), Ungaria (9,9%) si Bulgaria (9%). La nivelul blocului comunitar, indicatorul a urcat cu 4,4%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii ale Uniunii, preturile producatorilor industriali au urcat cu 0,2% in ritm lunar, si cu 4% fata de iulie 2009.

Institutul National de Statistica a anuntat joi ca preturile productiei industriale pe total, piata interna si externa, au crescut in iulie cu 0,1%, comparativ iunie, si cu 6,9% fata de luna corespunzatoare din 2009. Preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat in iulie, fata de iunie, o crestere cu 0,5%, iar indicatorul pentru piata externa a scazut cu 0,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cumparaturile de Craciun, boost semnificativ pentru piata de FMCG