Mai mult de 100 de functionari din Ministerul Finantelor Publice au declansat un protest spontan si s-au strans in holul principal de la intrarea in institutie, nemultumiti ca nu au primit sporurile salariale, relateaza Mediafax.
[Update] Sute de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Satu Mare, Brasov, Botosani, Arad, Buzau, Iasi si Suceava au declansat, in cursul zilei de miercuri, un protest spontan, iesind in fata institutiei in semn de solidaritate cu colegii lor din Bucuresti.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca este "usor de mirare" ca protestul spontan al angajatilor de la Finante are loc in mai multe locuri din tara, in acelasi timp si intr-o structura in care, timp de 20 de ani, oamenii au fost, in general, multumiti, potrivit Mediafax.

"Solutiile trebuie gandite de reprezentantii institutiei. Pentru mine este usor de mirare acest protest spontan in mai multe locuri din tara, in acelasi timp si care apare intr-o structura care timp de 20 de ani nu a avut niciun fel de problema, iar oamenii erau, in general, multumiti", a afimat Radulescu, intr-o conferinta de presa.

El a raspuns astfel unei intrebari referitoare la protestul spontan al angajatilor de la Ministerul Finantelor.

Angajatii din Ministerul Finantelor care protesteaza pentru ca nu au primit sporurile salariale au urcat pe holul de la primul etaj al institutiei, unde se afla cabinetul ministrului Gheorghe Ialomitianu, iar numarul acestora a ajuns la cateva sute.

Salariatii din sediul central al Ministerului Finantelor, dar si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala reclama ca dupa eliminarea sporurilor veniturile lor au scazut drastic, dupa ce anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%.

"Uitati-va, sa vada toata lumea cu ce salarii traim. Salarii nesimtite?! Nu poti sa traiesti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de munca in Ministerul Finantelor. Directorii nostri cu raspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea ca avem salarii nesimtite? Nesimtiti sunt cei care afirma asa ceva!", sustine unul dintre participantii la protest, care avea in mana fluturasul de salariu.

Cateva zeci de protestatari au intrat intr-o sala de intalniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemultumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, precum si presedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Blejnar a recomandat protestatarilor sa nu fie prezenti la discutii si reprezentantii mass-media, dar salariatii au refuzat, argumentand ca o parte din vina revine presei si ar fi mai bine ca ziaristii sa ramana in sala si sa afle adevarul.

"Auziti ce spun oamenii din sindicate si angajatii, ca dumneavostra ati manipulat (presa - n.r.) (...) Dumneavoastra, din presa, aveti o parte din vina la faptul ca acesti oameni sunt neplatiti. La Antena 3, de exemplu, am auzit urmatoarea fraza: Cei de la Ministerul Finantelor au trecut mai usor peste scaderea de 25%, pentru ca au avut salarii nesimtite", a afirmat Blejnar.

"Pe partea mea, cred ca voi rezolva problema, omenii o sa-si primeasca banii pentru ce au lucrat", a mai spus Blejnar.

Angajatii MFP si ANAF protesteaza pentru ca nu au mai primit sporurile de doua luni.

Intalnirea dintre angajati si oficialii ministerului s-a terminat in scurt timp, fara ca partile sa ajunga la o intelegere, iar salariatii continua protestul, strigand printre altele: "hotii, hotii" si "banii, banii".

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finantelor Publice a fost unul dintre motivele invocate de presedintele Traian Basescu la momentul remanierii fostului ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

Vladescu a declarat in repetate randuri ca va acorda sporuri angajatiilor din Ministerul Finantelor pana la intrarea in vigoare a legii salarizarii unice, intrucat eliminarea acestor stimulente echivaleaza cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Ulterior, actualul ministru al Finantelor, Ghoerghe Ialomitianu, a anuntat ca sporurile si stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor functionari in defavoarea altora, mai ales intr-o perioada de criza, desi este adeptul unor modalitati de cointeresare pentru angajatii din Ministerul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri