Se spune ca nimeni nu poate fi profet in tara lui. Cu toate acestea, am solicitat opinii avizate despre evolutia inflatiei, creditului neguvernamental si cea a cursului de schimb in anul care a inceput. Previziuni care va pot ghida asteptarile in 2006.
Anul care a inceput va fi la fel de imprevizibil ca si 2005. Socotelile privind cresterea preturilor, costul imprumuturilor si evolutia acestora, cotatia leului fata de euro si dolar se dovedesc aproape constant infirmate de realitate sau contrare asteptarilor. Cu toate acestea, an de an, prognozele ne pot ajuta sa ne facem o imagine despre ceea ce ar putea urma.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor

Anul acesta cred ca inflatia se va mentine in limitele pe care le-a anuntat Banca Nationala, dar spre limita superioara, spre plus. Adica o vad spre 6%. Nu sint elemente care sa conduca la o inflatie mai mare, dar eu cred ca, in ultima perioada, pe altarul inflatiei au fost sacrificati alti indicatori economici. Si aici ma refer la credit. Evolutia acestuia va fi probabil limitata de masurile luate de BNR, lucru pe care nu-l consider insa benefic pentru economie. Nu vad evolutii spectaculoase in ceea ce priveste cursul valutar, mai ales ca hopurile date de liberalizarea contului de capital au trecut. Cursul cred ca va evolua in aceeasi banda de 3,5 -3,7 RON pentru un euro.

Bogdan Baltazar, consultant financiar

Inflatia din 2006 va fi mai mare decit ceea ce-si propune Banca Nationala si Guvernul, in jur de 7%. Creditul va creste in continuare, dar pe o panta ceva mai scazuta, pe fondul masurilor BNR, din care ultima ( cea de majorare a rezervelor minime obligatorii la valuta de la 30 la 35%) este de-a dreptul salbatica. Cred ca leul se va intari in continuare usor, iar media anului 2006 va fi de 3,55-3,6 RON pentru un euro, in timp ce cotatia dolarului va depinde in continuare de evolutia acestuia pe pietele valutare internationale.

Radu Craciun, analist-sef ABN Amro Bank

Inflatia in 2006 va fi mai mica decit cea din 2005, dar mai mare decit limita superioara anuntata de BNR, deci va fi de peste 6%. Creditul va continua sa creasca, fara indoiala, insa ritmul de crestere se va incetini. Creditul privat - adica cel acordat populatiei si companiilor - va creste undeva intre 20 si 25%.

In ceea ce priveste dobinzile, estimez ca acestea vor ramine unde se afla in prezent, cel putin in primele 6-9 luni ale anului. Presiunea de apreciere a leului se va mentine. Cursul mediu al leului va diferi cred, in timpul anului, destul de semnificativ. Daca BNR nu va lasa cursul sa se aprecieze in prima parte a anului, estimez un curs de 3,3-3,4 RON in lunile de vara, evolutie urmata de o usoara crestere la sfirsitul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri